Članak

Opravdana izolacija zbog saradnje sa neprijateljem

5. Maja 2016.13:40
Stavljanje u izolaciju osoba sa područja Tarčina i Pazarića jer se sumnja da sarađuju sa neprijateljskim formacijama je opravdano, logično i jedino moguće, zaključio je vještak Odbrane Fadila Čovića na suđenju za zločin počinjen u Hadžićima.

Vještak vojne struke Asim Džambasović je drugog dana iznošenja nalaza i mišljenja kazao kako bi bio ugrožen opstanak stanovništva da nije izvršena izolacija osoba koje sarađuju sa neprijateljskim formacijama.

Odluku o izolaciji je, kako je vještak rekao, 14. maja 1992. godine donijelo Ratno predsjedništvo Hadžića.

On je pojasnio da je kod 361 osobe pronađeno oružje i vojna oprema koju su nelegalno posjedovali.

“Aktivnosti pripadnika Teritorijalne odbrane, opštinskog štaba i Ratnog predsjedništva su bile opravdane u to vrijeme kada se ima u vidu kompletna situacija”, kazao je Džambasović.

Prema njegovim riječima, lica su privodili pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići kako bi elminisali njihovo djelovanje na ugrožavanje sigurnosti građana i podrivanje Ustava Republike BiH.

Zatvarani su, kako je kazao vještak, u privremene zatvore.

Nalaz i mišljenje je Džambasović sačinio na prijedlog Odbrane Fadila Čovića, koji je optužen da je, kao načelnik SJB-a i član Kriznog štaba općine Hadžići, učestvovao u zločinima počinjenim u Hadžićima.

Zajedno sa Čovićem je optužen i Mustafa Đelilović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mušanović i Nermin Kalember.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Šabić komandir Policijske stanice Pazarić, Kazić komandant 9. brdske brigade Armije BiH. Hujić je, kako smatra Tužilaštvo BiH, bio upravnik i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije je obavljao i Halid Čović. Mešanović je, kako se navodi u optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, dok je Kalember bio stražar u “Silosu”.

Tužilaštvo BiH ih tereti za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i školi “9. maj”.

Vještak je zaključio da je efektivnu komandu nad vojnim zatvorima imao Štab Teritorijalne odbrane (TO), odnosno kasnije 9. brdska brigada.

“Evidentno je da je primarnu ulogu nad zarobljenicima imala komanda Opštinskog štaba TO-a Hadžići, a kasnije 9. brdska brigada”, kazao je on.

Džambasović je rekao da su pripadnici rezervnog sasatava policije bili pretpostavljeni vojnoj komandi. Taj zaključak je, kako je pojasnio, izveo na osnovu činjenice da su pripadnici rezervnog sastava u obezbjeđenju učestvovali oko pet mjeseci, te da su dostavljali izvještaje o svom radu vojnoj komandi.

Privođenje i ispitivanje su, prema riječima svjedoka, vršili stručni organi policije Pazarića i Tarčina iz oblasti kriminalističkog djela.

Govoreći u uslovima u kojima su bili zatvoreni, vještak je kazao da su bili ekvivalentni uslovima humanitarnog stanja u Pazariću i Tarčinu.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj.

Albina Sorguč