Članak

Pogrešan zadatak vještaku

4. Maja 2016.12:43

Sud BiH je zatražio da vještak doradi nalaz i mišljenje o dešavanjima u Čapljini 1993. godine tako da se fokusira na optužnicu.

Odbrana drugooptuženog Petra Krndelja zatražila je odgađanje iznošenja vještačenja jer postoje izvjesni problemi. Kako je obrazložila braniteljica Suzana Tomanović, vještak se fokusirao na događaje koji obuhvataju područje Stoca i Čapljine, a događaji u ovom predmetu su vezani samo za Čapljinu.

“Tužilaštvo BiH je vještaku naložilo da izvrši nalaz i mišljenje na osnovu dokaza koje su imali iz istrage a koja je tada obuhvatala i događaje u Stocu. Ti događaji se ne odnose na našu optužnicu. Jako je teško u ovom nalazu izdvojiti događaje koji se odnose samo na Čapljinu”, navela je Tomanović.

U nalazu vještaka, prema njenim riječima, nalazi se 29 dokumenata od kojih se samo par odnosi na Čapljinu, a spominju se i tri svjedoka za koje Odbrana nikad nije čula, niti znaju ko su.

Uz Krndelja, za zločin počinjen nad bošnjačkim civilima u julu 1993. godine u Čapljini, optuženi su Nikola Zovko, Krešo Rajič i Ivica Čutura. Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice (PS) u Čapljini, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije, a Čutura operativni radnik u PS-u.

U optužnici se navodi da su pripadnici PS-a Čapljina, kojima je rukovodio optuženi Krndelj, te vojni policajci HVO-a 19. jula 1993. učestvovali u akciji u selu Čeljevo (općina Čapljina), tokom koje su ubijena tri civila Bošnjaka.

Odbrane Kreše Rajiča i Ivice Čuture složile su se sa mišljenjem advokatice Tomanović, te zatražile od Suda BiH da vještak ponovo uradi nalaz i mišljenje u skladu sa potvrđenom optužnicom.

“Postoji ovdje još jedan problem. Tužilac traži od vještaka da u svom nalazu utvrdi činjenice o događajima u selu Čeljevo, što svakako apsolutno nije njegov posao. Utvrđivanje činjenica treba da uradi Sud BiH”, naglasio je advokat Branko Karadeglić.

Tužilac Stanko Blagić je objasnio da je vještak dobio dokumente iz istrage, ali da drugih dokumenata u tom trenutku nije ni bilo.

“Dao sam mu dokaze koje sam ja u tom trenutku imao. Tada optužnica još uvijek nije ni postojala”, rekao je Blagić.

Nakon izloženih argumenata, Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, naložila je vještaku da ponovo pripremi nalaz i mišljenje o događajima u selu Čeljevo, odnosno o događajima koji se isključivo navode u optužnici.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. maj.

Dragana Erjavec