Članak

Tužilaštvo želi ukidanje Šešeljeve presude

3. Maja 2016.12:33
Haško tužilaštvo zatražilo je od Žalbenog vijeća da poništi oslobađajuću presudu Vojislavu Šešelju i osudi ga za ratne zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini ili da naloži ponavljanje cijelog suđenja.

U najavi žalbe, Haško tužilaštvo je ocijenilo da je oslobađajuća presuda Šešelju “nerazumna” i “neobrazložena”.

Prvostepeno vijeće, prema Tužilaštvu, propustilo je da razmotri mnoge važne dokaze, što u potpunosti obezvređuje presudu. Kao najznačajnije greške, tužioci navode to što je Vijeće ustanovilo da nije bilo sistematskih i raširenih napada na civile uprkos opsežnim dokazima.

Takođe, Prvostepeno vijeće je, po tužiocima, pogriješilo kada nije odbacilo, nego usvojilo Šešeljev argument da nije bilo progona civila, već da su oni bježali iz ratnih zona i da su autobusi kojim su prevezeni bili obezbijeđeni kao “humanitarni gest”.

Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, deportaciju i prisilno premještanje.

Po presudi, Šešelj nije kriv ni za kršenje zakona i običaja rata – ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela i pljačkanje javne ili privatne imovine, obzirom da nije imao nadređeni položaj nad dobrovoljcima na ratištima u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo je u najavi žalbe naglasilo i da su sudije potpuno zanemarile dokaze o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je Šešelj učestvovao, ne razmotrivši dokaze o obrascu zločina i namjeri koju je Šešelj dijelio sa ostalim učesnicima.

Tužilaštvo je ocijenilo i da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo činjenice, zbog čega je cijeli postupak nepropisan i pravda nije zadovoljena.

“Na osnovu cijelog dokaznog materijala, razumno vijeće nije moglo zaključiti da nisu dokazani zločini protiv čovječnosti: da optuženi nije odgovoran za te zločine, kao i da nije podsticao zločine, pomagao i podržavao zločine koje su ‘šešeljevci’ počinili, da nije sam fizički počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premeštanja i, na kraju, da nije krivično odgovoran”, napisali su tužioci u najavi žalbe.

Na kraju, glavni tužilac Serge Brammertz je zatražio da Žalbeno veće poništi prvostepenu presudu i Šešelja proglasi krivim i osudi. Kao alternativno rešenje, Brammertz traži da se presuda poništi, a čitavo suđenje Šešelju ponovi.

Radoša Milutinović