Podignuta optužnica za zločine u Prijedoru

28. Aprila 2016.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv četiri osobe zbog sumnje da su 1992. godine na području općine Prijedor počinile zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je podignuta protiv Darka Mrđe, Zorana Babića, Radenka Marinovića i Milana Gavrilovića. Na teret im je stavljeno da su od aprila do septembra 1992. godine u svojstvu pripadnika Interventnog voda i policije Centra javne bezbjednosti (CJB) Prijedor počinili i pomagali progon nesrpskog stanovništva.

Mrđi je na teret stavljeno da je u julu 1992. godine tokom “čišćenja” zaseoka Sredice u mjestu Bišćani kod Prijedora ubio tri civila. Istog dana, u naselju Tukovi, Mrđa je s još nekoliko pripadnika Interventnog voda odveo civila bošnjačke nacionalnosti u nepoznatom pravcu. Posmrtni ostaci tog civila ekshumirani su 2013. godine na lokalitetu Tomašica (općina Prijedor).

Tužilaštvo BiH stavlja na teret Mrđi, Babiću, Marinoviću i Gavriloviću da su, zajedno ili pojedinačno, počinili ubistva, mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja zatvorenika iz logora Manjača i Omarska prije ili tokom transporta.

Prema nepotvrđenoj optužnici, Mrđa, Marinović i Babić su mučili i zlostavljali civile na izrazito surove i ponižavajuće načine, tjerajući jednog zarobljenika da pod prijetnjom za život golim rukama ubije prethodno pretučenog i zlostavljanog civila, nakon čega su i njega ubili.

Prema navodima optužnice, Mrđa, Marinović i Babić su učestvovali u ubistvima pet zatvorenika koji su iz logora Omarska transportovani u logor Manjača.

Gavrilović je optužen za sudjelovanje u nečovječnim radnjama prema više zatvorenika koji su transportovani u autobusima.

Optuženima Tužilaštvo BiH na teret stavlja ubistvo najmanje devet osoba, mučenja i premlaćivanja zatvorenika, od kojih su neki i preminuli.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Emina Dizdarević Tahmiščija