Premlaćivanje Ibrahimovića u Čavarinama

27. Aprila 2016.00:00
Svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o premlaćivanju Kabe Ibrahimovića tokom zatočeništva u mjestu Čavarine (općina Sokolac) 1992. godine.

Rašid Bajrić i Bajro Kundak su posvjedočili kako su po zarobljavanju u junu 1992. godine bili zatvoreni u školi u Sokocu.

Svjedok Bajrić je kazao da je optuženog Nenada Pržulja, kojeg je od ranije poznavao, vidio par puta u školi u Sokocu, kao i u noći kada su prebačeni u objekat u Čavarinama.

“Ne znamo gdje smo. U prostoriji je bio jedan zakovan prozor i neko je prepoznao da su to te Čavarine”, rekao je Bajrić.

On je kazao da su zatvorenici bili smješteni u dvije prostorije. U njegovoj grupi je bilo starijih osoba, i čak i dijete starosti 12 do 13 godina. Bajrić je potvrdio da je viđao Pržulja u Čavarinama.

U Čavarinama je, kako je kazao, najviše izvođen i premlaćivan Osman Ibrahimović zvani Kaba. Prisjetio se kako su jednom Ibrahimovića odveli na sprat, odakle su se čuli jauci i premlaćivanje.

“Donijeli su Kabu na vrata. Pretučen, blijed, udaren po čelu i dijelu podlaktice, krv mu išla. Dali mu krvavu cigaru. Ušao je i pao u nesvijest”, prisjetio se Bajrić.

On je rekao da je, osim nepoznatog vojnika koji je došao na vrata po Ibrahimovića, vidio i optuženog. Svjedok je precizirao da ne zna ko je tada otključao vrata. Bajrić je rekao da je od drugih čuo da je “Nenad bio glavni”.

Bajrić je naveo da je krajem novembra 1992. godine iz Čavarina sa drugim zatvorenicima prebačen u Planjinu kuću u Semizovcu, a potom u Kulu, odakle je razmijenjen u julu 1993. godine.

Za one koji su ostali u Čavarinama, kako je kazao, čuo je da su neki prebačeni u Batković, a neki nestali.

Državno tužilaštvo tereti Pržulja da je, kao komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, od maja 1992. do marta 1993. godine učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Bajro Kundak je također bio zatvoren u školi u Čavarinama, odakle je nekoliko puta izvođen na radove.

On je istakao da su izvodili Kabu Ibrahimovića i redovno ga tukli, te da se to moglo čuti sa sprata. Svjedok je dodao da ne zna ko je izvodio Ibrahimovića, kojeg je jedne prilike vidio rasječene glave i sa krvavom cigarom u ustima.

Kundak je rekao da optuženog u Čavarinama nije vidio i da ga nije ni poznavao. Naveo je da je čuo da su njegovo ime spominjali zatvorenici koji su ga poznavali.

Suđenje će se nastaviti 11. maja.

Lamija Grebo