Đojić sposoban za suđenje

27. Aprila 2016.00:00
Sud BiH zakazat će početak suđenja Jozi Đojiću za zločine počinjene na području Odžaka, nakon što je najnovijim nalazom vještaka zaključeno da je optuženi sposoban da prati suđenje.

Optužnica protiv Đojića podignuta je prije više od dvije godine, ali suđenje nije počelo jer se utvrđivala sposobnost optuženog.

Novi tim vještaka ocijenio je optuženog kao manipulativnu osobu koja preuveličava simptome, navodeći da je svjestan djela koje mu se stavlja na teret.

Vještakinja Mitra Mirković Hajdukov je rekla da je prilikom psihološke obrade Đojića imala problem ostvariti sa njim komunikaciju i da zbog toga većinu testova nije mogla obaviti. Kako je kazala, optuženi se pretvarao da ne razumije najbanalnija pitanja.

“On je manipulativna osoba koja je stalno naglašavala i preuveličavala svoje simptome i tegobe”, ocijenila je vještakinja.

Ona je dodala kako optuženi nije pokazao da ne može raditi testove, već da to ne želi.

Vještak Abdurahman Kuldija je rekao kako je evidentno da je 2000. godine optuženi doživio traume usljed oštećenja glave. Objasnio je da takve traume izazivaju lezije na mozgu koje pokreću epileptične napade koji su registrirani kod Đojića, ali da nema nikakvih naznaka da optuženi ima neki oblik psihoze.

“Elokventan je i verbalno adekvatan za svoj nivo obrazovanja, te u svakom smislu razumije svoj položaj u ovom postupku i zna što mu se stavlja na teret”, kazao je vještak.

Sudsko vijeće je prihvatilo nalaz vještaka i najavilo da će naknadno biti zakazan početak suđenja.

Đojić je u decembru 2014. negirao krivnju. Nakon toga su obavljena dva vještačenja njegovog zdravstvenog stanja. Vještak Odbrane je u martu 2015. zaključio da Đojić nije sposoban za suđenje, a vještaci Tužilaštva su nekoliko mjeseci kasnije zaključili suprotno. Nakon toga je obavljeno suočenje vještaka, koji su ostali pri ranijim stavovima.

Đojiću, bivšem pripadniku 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Odžak, stavlja se na teret da je u julu 1992. silovao žensku osobu na području općine Odžak.

Srđan Kureljušić