Zatražena osobađajuća presuda za Gorana Vujovića

25. Aprila 2016.00:00
Odbrana Gorana Vujovića zatražila je oslobađajuću presudu, ustvrdivši da Tužilaštvo BiH nije uspjelo dokazati krivičnu odgovornost optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Bileće.

Branilac Milenko Vojo Radović ocijenio je da tužilac nije uspio dokazati krivičnu odgovornost Vujovića za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći.

On je naglasio da nije bilo hapšenja na području Bileće do 10. juna 1992. godine, te da je “lišenja slobode” vršila paravojska.

Prema Odbrani, Tužilaštvo BiH nije izvelo nijedan dokaz da je Vujović naredio zatvaranje Bošnjaka i Hrvata, te da nije dokazano da je na bilo koji način podsticao te radnje.

S Vujovićem su optuženi Miroslav Duka i Željko Ilić. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Branilac Radović je kazao da nisu izvedeni dokazi da su Vujović i Miroslav Duka planirali, naredili i organizirali hapšenja bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, niti da su omogućili zatvaranja.

“Policija ih nije hapsila niti donijela naredbu o deportaciji”, rekao je Radović.

On je dodao da stari zatvor i Đački dom u Bileći, u kojima su, prema optužnici, bile zatvorene osobe, ne mogu smatrati logorom, već da se radi o sabirnim centrima.

“Sabirni centri nisu imali nijedno obilježje logora”, kazao je Radović.

Navodeći da je Vujović optužen da je sve zločine podržao i pomagao tako što nije kaznio odgovorne, Radović je istaknuo da nijedan svjedok o tome ne svjedoči.

“Tužilac nije dokazivao efektivnu kontrolu nad pripadnicima policije”, rekao je branilac.

Prema Odbrani, tužilac nije dokazao da je optuženi odgovoran za nanošenje teške patnje. Odbrana je napomenula da se vještak nije mogao izjasniti o uzroku smrti Ferhata Avdića, koji je, prema optužnici, podlegao od posljedica premlaćivanja.

“Teza Odbrane je da je Ferhat Avdić umro prirodnom smrću”, kazao je Radović.

Prema Odbrani, tužilac nije dokazao diskriminatornu namjeru optuženog, što su, kako je rekao Radović, potvrdili svjedoci Odbrane bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ostali na području Bileće tokom rata.

On je ocijenio da Optužba nije izvela nijedan dokaz da su Vujović i Duka učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Radović je zatražio da, ukoliko Vijeće nađe elemente za osuđujuću presudu, uzme u obzir olakšavajuće okolnosti i izrekne najmanju predviđenu kaznu.

Branilac je od olakšavajućih okolnosti izdvojio da se “ne radi o socijalno devijantnoj ličnosti”, da je Vujović porodičan čovjek, otac troje djece, te da se dobro ponašao pred Sudom.

Nastavak suđenja zakazan je za 16. maj, kada će Odbrana Miroslava Duke iznijeti završnu riječ.

Albina Sorguč