Sin odveden iz voza u Štrpcima

18. Aprila 2016.00:00
Na suđenju desetorici optuženih za zločin nad civilima počinjen 1993. godine u Štrpcima (Rudo), svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da mu je sin otet iz voza kojim je iz Beograda krenuo kući.

Kaćo Preljević je ispričao da je od ljudi koji su bili u vozu saznao da je njegov sin Safet Preljević otet i odvezen u kamionu.

“Radio je u Beogradu i krenuo je tog dana kući. Poznato mi je da je otmica bila u Štrpcima. On je bio u tom vozu i nema ga”, ispričao je Preljević.

On je dodao da je išao u Beograd i davao izjavu, te da je “Milošević dolazio u Prijepolje i rekao ako treba, zemlju će preroviti da ih nađu, i ništa od toga”.

Za otmicu 20 civila iz voza u Štrpcima 27. februara 1993. godine, koji su ubijeni na području Višegrada, Tužilaštvo BiH tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića.

Prema optužnici, Dragičević je bio komandant Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge podrinjske lake pješadijske brigade.

Suđenje će se nastaviti 16. maja.

Emina Dizdarević Tahmiščija