Udaranje u “Betonirci”

15. Aprila 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da ga je u fabarici “Betonirka” više puta tukao izvjesni Martić, koji je radio u policiji u Sanskom Mostu.

Izudin Čehajić je rekao da je nakon granatiranja naselja Mahala 26. maja 1992. godine stanovništvo pozvano da ide na poligon, gdje se okupilo i stanovništvo iz naselja Muhići i Otoke. Kako je dodao, sprovedni su do igrališta, gdje su žene i djeca odvezeni autobusima u njemu nepoznatom pravcu, a muškarci u Sportsku dvoranu.

Svjedok je kazao da ga je u Sportskoj dvorani čuvao izvjesni Njunja, pripadnik srpskih oružanih snaga, i Drago Došenović “Maca”, koji je, kako je naveo, bio u policiji.

Čehajić je kazao da je 6. juna 1992. godine prebačen iz dvorane u “Betonirku”, gdje je u jednoj garaži “Betonirke” bilo 55 ljudi.

“Spavali smo stojeći, kao saradine jedan uz drugog”, rekao je svjedok.

On se prisjetio fizičkog zlostavljanja zatvorenih u garaži, posebno izdvajajući izvjesnog Martića – “policajac i komandir”, koji je bio čuvar.

“Najgore je kad Martić dođe u smjenu, tad je ubistvo… Izvođen sam najmanje pet-šest puta. Nisam mu se sviđao što sam musliman. Svi smo bili bijeni tokom njegove smjene”, kazao je Čehajić.

On je dodao da ga je Martić udarao više puta, te da ga je zvao da čist krv po zidu. Odgovarajući na pitanje Odbrane optuženog Mirka Vrućinića, svjedok je kazao da je vjerovatno tačno kako se navodi u njegovoj ranijoj izjavi da ga je Martić svaki dan tukao.

“Ja sam preživio moždani i srčani udar, to su mi posljedice logora”, izjavio je Čehajić.

Vrućinić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Čehajić je kazao da je, koliko se sjeća, 26. juna 1992. godine prebačen na Manjaču, sa još 35 zatočenika, u pratnji osoba koje su radile u policiji u Sanskom Mostu. Pri ulasku na Manjaču udarani su prolazeći kroz špalir vojnika, kao i kasnije tokom boravka.

Prema riječima svjedoka, policija iz Sanskog Mosta je ispitivala je zatočenike na Manjači.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. april.

Albina Sorguč