Zatvaranje u “Silos” zbog istražnih radnji

14. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane je kazao da su u “Silos” privođena lica tokom istražnih radnji u vezi s oduzimanjem naoružanja.

Mirsad Ćatić, koji je svjedočio u korist Odbrane Fadila Čovića, ispričao je kako su granate padale na policijsku stanicu u Hadžićima te da je optuženi “jedva živu glavu izvukao”.

Ćatić je rekao da su granate na policijsku stanicu padale iz neposredne blizine, pa su oni napustili zgradu i zauzeli položaje oko nje. Krećući se prema autu, svjedok je, kako je kazao, čuo jaukanje i primijetio ranjenog policajca, kojeg je odveo do ambulante.

Kada se vratio, svjedok je, kako je ispričao, sreo Huseina Alića i Fadila Čovića, koji su mu rekli da su jedva živu glavu izvukli iz zgrade policije, tako što su skočili u korito rijeke Zujevine.

Za zločine počinjene na području općine Hadžići Tužilaštvo BiH osim Čovića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba Općine Hadžići, tereti Mustafu Đelilovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i školi “9. maj”.

Svjedok je izjavio da je za komandanta štaba Teritorijalne odbrane Hadžići imenovan 22. juna 1992. godine. Prvu odluku donio je sutradan, o formiranju Vojne policije. Među ostalim aktivnostima, kako je pojasnio, bilo je i privođenje lica koja se prema operativnim podacima mogu smatrati neprijateljem.

Ćatić je kazao da mu je “Silos” poznat s jedne strane jer je u tom objektu bila logistička veza “Daidžine jedinice”. S druge strane, rekao je, tu su privođena lica u toku istražnih radnji za oduzimanje naoružanja.

Osim pripadnika “Daidžine jedinice”, kako je kazao svjedok, na području općine Hadžići su jedno vrijeme bili i pripadnici “Riječke brigade”, i onda su svi otišli.

Svjedok Ćatić je potvrdio da su pripadnici Vojne policije privodili pripadnike “Riječke brigade”, za koje mu je poznato da se nisu htjeli uklopiti u Štab Teritorijalne odbrane i da su vršili pljačke.

Svjedok je rekao da je Vojna policija fizički osiguravala “Silos”.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. april.

Albina Sorguč