Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Rogatici

12. Aprila 2016.00:00
Državno tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo od Sudskog vijeća da osmoricu optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice proglasi krivim.

“Tražim od Vijeća da optužene oglasi krivim i da im se iskaže kazna kakvu zaslužuju”, rekao je tužilac Seid Marušić, dodavši da za optužene Mileta Kušića i Radomira Markovića traži najmanje 25 godina zatvorske kazne.

Tužilaštvo je ocijenilo da je dokazalo da su Marković, Kušić, kao i Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radovića, te Ilija i Miloš Vukašinović, s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

Prema tužiocu, dokazani su i navodi da su u jednoj garaži u Karačićima pronašli oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom zapalili objekat.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

“Krivično-pravne radnje su počinjene u vrijeme širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog stanovništva”, kazao je Marušić.

On je podsjetio na iskaze zaštićenih svjedoka MR-1 i MR-2, koji su posvjedočili kako su optužene dobro poznavali, te da su im optuženi Kušić i Perković došli kući i ponudili angažman u VRS-u.

“Kritičnog dana, svjedoci su rekli da su vidjeli Mileta Kušića kako puca u pravcu civila u selu Karačići. Iskazi su saglasni u ključnim dijelovima”, kazao je Marušić.

On je dodao da djelomična odstupanja u njihovim iskazima upućuju da svjedoci govore istinu bez ikakvog plana i dogovora. Iz njihovih iskaza, ali i iz drugih dokaza, kako je naveo, proizlazi da je Marković komandovao Sočićkom četom, a da su ostali bili pripadnici VRS-a.

Marušić je istakao da je Marković imao jasan položaj nadređenog.

On se osvrnuo i na iskaze svjedoka koji su prisustvovali ekshumaciji 2000. godine u Karačićima, kada su pronađeni posmrtni ostaci četiri osobe, koje su identifikovane na licu mjesta.

Odbrane bi iznošenje svoje završne riječi trebale započeti 10. maja.

Lamija Grebo