Razgovori o podjeli Brčkog

12. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedoci Tužilaštva izjavili su da je srpska strana zatražila u aprilu 1992. godine podjelu ove opštine po etničkom principu.

Svjedoci Ibrahim Ramić i Munib Jusufović, koji su bili visoki funkcioneri Stranke demokratske akcije (SDA) i predstavnici vlasti, rekli su da je na sastancima razgovarano o toj incijativi dok 30. aprila 1992. nisu srušeni mostovi u Brčkom i zvanično počeo rat.

Prije formalnog razmatranja prijedloga za podjelu, kako su kazali svjedoci, optuženi Đorđe Ristanić bio je imenovan za predsjednika Srpske opštine Brčko.

“SDA nije bila za podjelu. Na jednom sastanku donijeli su karte po kojima je dvije trećine grada trebalo da bude srpsko, a manji dio drugoj strani… S obzirom na situaciju u Bijeljini i Zvorniku, htjeli smo da razvučemo razgovore da ne dođe do sukoba, ubijanja”, ispričao je Ramić.

Prijedlog za podjelu formalno je razmatran na sjednici Skupštine opštine 27. aprila, kojoj je prisustvovao svjedok Jusufović.

“Ja sam iznio stav muslimanske strane, gospodin Ristanić u ime srpske, a u ime hrvatske gospodin Mato Jurišić”, naveo je Jusufović.

On je rekao da nikakav zaključak nije donesen i da je za početak maja bio planiran nastavak sjednice, do kojeg nikad nije došlo jer su s 29. na 30. april srušeni mostovi u Brčkom.

“Otišao sam do opštine, koja je udaljena 150 metara od mosta. Strašne slike su bile, komadi tijela, staklo”, prisjetio se svjedok.

Jusufović je dodao da je sa kolegama iz Srpske demokratske stranke (SDS) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) otišao u garnizon Jugoslovenske narodne armije (JNA) kod komandanta Pavla Milinkovića. Prema njegovim riječima, Milinković je izgledao zabrinuto i korektno se ponašao.

“Vrata je otvorio Milisav iz Teritorijalne odbrane i rekao: ‘Dok vi ovdje sjedite, 3.500 Zelenih beretki opkoljava grad… Onda je došla informacija da su zarobljeni rezervisti u Klancu i razoružani. To oružje su im uzeli civili, kod nas nije bilo vojske… Petrović je zaprijetio: ‘Ako ih ne pustite, sravniću grad’”, ispričao je svjedok.

On je dodao da je učestvovao u puštanju zarobljenih rezervista, bez oružja, ali da se on više nije vraćao u grad.

Svjedok Ramić je takođe napustio grad nakon rušenja mostova. Dok je vozilom prolazio pored opštine, kako je naveo, vidio je dijelove tijela.

Svjedoku je predočen spisak 39 osoba, za koje je potvrdio da su bili članovi SDA ili ugledni brčanski muslimani, koji su nestali, odnosno za koje je saznao da su ubijeni.

Ristanić je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva opštine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine svjesno učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog, ubistvima, zatvaranjem, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Oba svjedoka su potvrdila da su prije početka rata u Brčkom viđali uniformisana lica koja nisu bila redovna vojska, već sa bradama, crvenim beretkama. Jusufović je kazao kako je u opštinu uletjela specijalna policija i izuzela vojnu dokumentaciju, a iz skladišta naoružanja Teritorijalne odbrane odneseno oružje.

Suđenje se nastavlja 26. aprila.

Marija Taušan