Počelo suđenje za zločine u Bileći

12. Aprila 2016.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi počelo je suđenje četvorici optuženih za zločine počinjene u Bileći.

Za zločine počinjene u periodu od maja do augusta 1992. godine, uključujući progon i maltretiranje nesrpskog stanovništva, optuženi su Boris Bošnjak, Miloš Mavrak, Miodrag Grubačić i Ilija Đajić.

U optužnici se navodi da je Bošnjak bio komandant straže u zatočeničkom logoru koji se nalazio u kasarni bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) “Moša Pijade” u Bileći, dok su Mavrak, Grubačić i Đajić tu bili stražari.

Optužnica ih tereti u 45 tačaka, da su sami ili s drugim pripadnicima VRS-a, svakodnevno tukli i maltretirali zarobljenike, udarajući ih pesnicama, nogama, vojničkim čizmama i gumenim palicama, kroz koje su nekada puštali struju.

Prema optužnici, maltretiranja i zlostavljanja su za posljedicu imala smrt četiri osobe.

Optuženima se na teret stavlja da su pojedine zatočenike tjerali na seksualne odnose, ta ih zastrašivali izvođenjem na “fiktivna” strijeljanja.

Prema Tužilaštvu BiH, zatočenici su držani u nehumanim uslovima, s malo vode i hrane.

Saslušanjem svjedoka i vještaka, Tužilaštvo BiH će dokazati krivicu optuženih te da su svjesno učestvovali u progonu nesrpskog stanovništva.

Braniteljica Nina Kisić, koja zastupa provooptuženog Bošnjaka, rekla je da namjerava dokazati da nije postojao širok i sistematičan napad, te da zatočenici koji su navedeni u optužnici nisu bili civili.

“Moj branjenik je u to vrijeme imao 19 godina i morao se brinuti o svojoj maloljetnoj sestri”, navela je Kisić i dodala da će tu činjenicu djelomično koristiti kao alibi.

Grubačićev branitelj Radivoje Lazarević će, kako je kazao, tokom dokaznog postupka negirati sve navode Tužilaštva BiH.

Odbrane ostalih optuženih nisu iznosile uvodnu riječ.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. maj.

Ajla Gežo