Papiri o dobrovoljnom odlasku iz Kotor-Varoši

12. Aprila 2016.00:00
Na suđenju šestorici optuženih za zločin protiv čovječnosti na području Kotor-Varoši, prvi svjedok Tužilaštva ispričao je kako je u junu 1992. godine uhapšen i, nakon dvodnevnog zadržavanja u policiji, pušten.

Nedžad Aganbegović je 1992. godine živio u Kotor-Varoši i bio je u rezervnom sastavu policije. U početku, njegov zadatak je bio da šeta po čaršiji bez oružja, a kasnije, kada su bile patrole, zadužio je automatsku pušku.

Svjedok je naveo da je 11. juna 1992. ujutro krenuo u džamiju na bajram-namaz kada je vidio da neki vojnici u maskirnim uniformama opkoljavaju crkvu. Ispričao je da je tog dana uhapšen i odveden u stanicu policije.

“Presreće me džip, crvene beretke, maskirna uniforma… Bilo ih je četvorica, naoružani su bili. Dvojica su izašla i tražili ličnu kartu i rekli da uđem u džip. Odveden sam u stanicu policije, dao izjavu, uzeli mi pištolj i uveli me u jednu prostoriju. Bilo je tu još ljudi. Povremeno neko uđe, zagalami, nekad nekog udare u glavu, leđa…”, prisjetio se on.

Aganbegović je dodao da su nekoliko puta tog dana izvođeni na hodnik, gdje im bilo rečeno da dignu ruke uza zid s tri prsta i da pjevaju nacionalističke pjesme. Drugi dan, kako je kazao, izvođeni su napolje da čiste smeće, te da je više puta ispitivan.

Posljednji put kada je ispitivan, rečeno mu je da može ići kući i da nije kriv. U svojoj kući je ostao do kraja augusta, kada se s porodicom odselio.

“Čuo sam, ko želi da se iseli da može i da svoju imovinu ostavi Republici Srpskoj. Žena je otišla u Opštinu, ja mislim, i prijavila nas. Potpisao sam papir na kojem je pisalo da dobrovoljno odlazim i ostavljam imovinu. Taj dan je bilo pet autobusa”, izjavio je svjedok.

On je također kazao da poznaje optuženog Aleksandra Petrovića iz škole, te da je od naroda čuo da je pomagao u napadima na selo Hrvaćani, ali da ne zna o tome ništa konkretno. Za optuženog Nedeljka Đekanovića je rekao da je u junu 1992. godine bio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS).

S nekih dijelova suđenja javnost je bila isključena.

Petrović i Đekanović su, zajedno s Boškom Peulićem, Slobodanom Župljaninom, Manojlom Tepićem i Jankom Trivićem, optuženi da su od početka juna 1992. do sredine 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na hrvatsko i bošnjačko stanovništvo. Terete se za progon ubistvima, deportacijom, zatvaranjem, mučenjem, silovanjem, tjeranjem na prinudni rad.

U optužnici se navodi da je Peulić bio komandant Treće taktičke grupe pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Župljanin komandant Drugog bataljona, Petrović komandir Prve čete Drugog bataljona, Tepić komandant Teritorijalne odbrane (TO) Kotor-Varoš, Trivić komandant 22. brigade VRS-a, a Đekanović predsjednik općine Kotor-Varoš i predsjednik Kriznog štaba.

Suđenje će se nastaviti 26. aprila.

Emina Dizdarević Tahmiščija