Zatraženo kažnjavanje optuženih za zločine u Bileći

11. Aprila 2016.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je u završnoj riječi kažnjavanje trojice optuženih za zločine počinjene nad nesrpskim stanovništvom na području Bileće.

Tužilac Behaija Krnjić je kazao da ne postoji nijedna olakšavajuća okolnost za optužene, dodavši da Vijeće kao otežavajuće okolnosti treba cijeniti bezobzirnost, surovost i brutalnost koje su optuženi, posebno Miroslav Duka i dijelom Željko Ilić, pokazali.

Krnjić je rekao da su optuženi Goran Vujović, kao načelnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Bileća, i Duka, kao komandir, bili najodgovornije osobe u policiji u Bileći, te su bili odgovorni za radnje podređenih.

Tužilac je istakao da su hapšenja nesrpskog stanovništva planirali i naredili Vujović i Duka, a da su pripadnici policije imali spiskove lica koja treba uhapsiti. Prema Krnjićevim riječima, oni su naredili da se te osobe zadrže i zatvore u zgradi starog zatvora i Đačkog doma.

Iz provedenih dokaza, kako je naveo tužilac, jasno proizlazi da su hapšenja, uglavnom u junu i julu 1992., bila bez ikakvog pravnog osnova i da su osobe protivpravno držane u zatočeništvu do oktobra, odnosno do decembra 1992. godine.

Krnjić je ocijenio da su neosnovane i nedokazane tvrdnje svjedoka Odbrane, koji su navodili da su osobe hapšene zbog njihove bezbjednosti. On je rekao da je neosnovan navodni alibi za optuženog Duku da je bio na ratištu.

“U više slučajeva, osim što je lično vršio zlostavljanja i torture, on je podstrekavao pripadnike policije da to čine, pa čak kažnjavao one koji to nisu činili”, kazao je Krnjić.

Iz izvedenih dokaza, prema njegovim riječima, može se izvesti zaključak da su Vujović i Duka svjesni učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, u sklopu kojeg su vršena ubistva, mučenja, fizičko i psihičko zlostavljanje, držanje u nehumanim uslovima bez dovoljno hrane, higijenskih uslova i bez medicinske pomoći.

Govoreći o radnjama Željka Ilića, Krnjić je naveo kako se na osnovu dokaza može zaključiti da je fizički zlostavljao nekoliko osoba, učestvovao u hapšenjima i obezbjeđenju pritvorskih prostorija.

Tužilac je podsjetio da su svjedoci govorili o teškim zlostavljanjima od juna do decembra 1992. godine, mučenjima strujom, bacanju suzavca. Naveo je da je Ferhat Avdić preminuo tokom zatočeništva, te da ga je, pored ostalih osoba, udarao Duka.

Krnjić je kazao da je nesrpsko stanovništvo nakon puštanja iz objekata, koji su imali karakter logora, protjerani iz BiH, potpisujući da se odriču imovine u Bileći.

Odbrana Gorana Vujovića završnu riječ će iznijeti 25. aprila.

Albina Sorguč