Fadil Čović prošao provjere IPTF-a

7. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane je potvrdio da je Fadil Čović prošao proces certifikacije koji su provele Međunarodne policijske snage (IPTF) u BiH.

Enes Bezdrob, nekadašnji načelnik Centra službi bezbjednosti (CSB) Sarajevo, kazao je da je IPTF jedini bio ovlašten za certificiranje policajaca i da je Fadil Čović dobio certifikat 5. maja 2000. godine.

Svjedoku je prezentovana i potvrda o decertifikaciji jedne osobe, u kojoj se spominju dešavanja na području općine Hadžići.

“Odluke IPTF-a su izvršne, ovaj čovjek više nikad nije radio. (…) Zbog uzimanja izjava u ‘Silosu’, on je ostao bez posla”, objasnio je Bezdrob.

Dodao je da je IPTF koristio više izvora informacija i da nije imao ograničenja u poslu, te da su se neki “utrkivali” da mu pomognu.

Osim Fadila Čovića, nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) i člana Kriznog štaba Općine Hadžići, za zločine počinjene na području ove općine sudi se Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Oni su optuženi za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, nanošenje fizičke i duševne patnje u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i školi “9. maj”.

Svjedok Bezdrob je rekao da je, tek kada je postavljen za načelnika CSB-a Sarajevo 1994. godine, saznao da je “Silos” vojni zatvor.

Prema njegovim saznanjima, lica koja su bila zatvorena u “Silosu” procesuirana su.

Na pitanje Optužbe da li zna ko je bio zatvoren u “Silosu”, Bezdrob je odgovorio “da je civil s puškom vojnik”.

On je naglasio da je, kada je postao načelnik CSB-a, napisao jedno pismo Predsjedništvu, vojsci i policiji da ne “upliću policiju vezano za ‘Silos’”.

Nastavak suđenja zakazan je 14. aprila.

Albina Sorguč