Svježa krv

6. Aprila 2016.00:00
Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločine počinjene na području Vozuće (općina Zavidovići), prvi svjedok Optužbe je ispričao da je mučen nakon što su ga zarobili pripadnici jedinice “El Mudžahidin”, te da je vidio odsječene glave pripadnika Vojske Republike

Srpske (VRS).

Zaštićeni svjedok S-5, nekadašnji komandir sanitetske službe Trećeg bataljona lake prnjavorske brigade, kazao je da su njega i kolegu zarobili pripadnici jedinice “El Mudžahidin” u mjestu Krčevine.
“Tog dana, 21. jula 1995. godine, izvedena je borbena akcija, bila su dejstva jedinica Armije BiH i drugih, među kojima je bio ‘El Mudžahidin’, koji su nas zarobili”, rekao je svjedok.
On je dodao da su, dok su vođeni, naišli na “izmasakriranog borca”. Njega i kolegu su, kako je naveo, natjerali da legnu, pretvarajući se da im odsjeći glave.
“Naredili su da legnemo. Jedan je povikao ‘tekbir’, ostali ‘Allahu ekber’. Osjetio sam značajan strah u momentu udara sjekire u zemljište”, kazao je svjedok.
S-5 je rekao da su stavljeni u gepek i odvezeni u selo Livade, gdje je jedan civil udario njegovog kolegu, na što mu je mudžahedin rekao: “Ja zarobio, zašto ti tuče?”
Svjedok je kazao da je u selu Livade bio zatvoren od 21. do 23. jula 1995. godine i da je bilo 14 zarobljenika.
“Čim smo dovedeni u tu kuću, povezani smo na jedan brutalan način”, rekao je S-5, opisujući način vezivanja dijelova tijela uz pomoć kolca.
Svjedok je istaknuo da su jedne prilike “mudžahedini donijeli odsječene glave” dvojice zarobljenika, koje je prepoznao.
“Svježa krv. Moglo se zaključiti da su ubistva izvršena neposredno prije donošenja glava nama na uvid ili u cilju zastrašivanja…”, kazao je on.
S-5 je dodao da ga je u Livadama jedna žena udarala štakama, te da su im djeca “udarala šamare”.
On je kazao da je grupa od 12 zarobljenika 23. jula 1995. odvedena u selo Kamenica, gdje je primijetio veliki broj bijelih šatora i veću grupu mudžahedina. Mučenje u Kamenici, kako je rekao, nije mogao izdržati jedan borac VRS-a, koji je bio ranjen.
“Opsovao je Boga i Allaha. Rekao je: ‘Ubijte me, kakvi ste vi to više ljudi. Ne mogu više izdržati.’ Mudžahedin je ispalio metak u glavu i odsjekao mu glavu mačem iz tri poteza”, prisjetio se svjedok.
On je dodao da su tu odsječenu glavu žicom fiksirali na zid, a prije toga zarobljenicima naredili da “poljube svog brata”.
Svjedok je dodao da je iz Kamenice prebačen 23. augusta 1995. u Kazneno-popravni dom (KPD) u Zenici.
On je pojasnio da su mudžahedini imali obične vojne uniforme, a neki bijele haljine, “kecelje”.
Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), optužnica tereti da nije spriječio ubistva i nečovječno postupanje pripadnika odreda “El Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.
Prema optužnici, pripadnici ovog odreda su u mjestu Livade ubili Momira Mitrovića i Predraga Kneževića, odsjekavši im glave, koje su pokazivali drugim zarobljenicima, a u Kamenici Gojka Vujičića, kojem je također odsječena glava.
Nastavak suđenja zakazan je za 20. april.

Albina Sorguč