Udaranje prilikom prolaska kroz špalir

5. Aprila 2016.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je kako su ga vojni policajci premlatili dok je prolazio kroz špalir ispred Osnovne škole u Donjoj Mahali na području Orašja.
Sretko Dragojlović je kazao da je 8. maja 1992. godine, nakon što je srpsko stanovništvo u Novom Gradu (općina Odžak) opkolilo Hrvatsko vijeće obrane (HVO), bio zatvoren u nekoliko zatočeničkih objekata, te potom doveden u školu u Donjoj Mahali.
“Imali smo neki prijem, špalir… Tu su nas dočekali i tukli vojna policija i vojnici. Imali su uniforme i vojne opasače”, kazao je svjedok dodavši da su ih vojni policajci udarali metalnim šipkama, nogama i šakama.
Nakon premlaćivanja, Dragojlović je smješten u fiskulturnu salu škole. Kazao je da je i tu bilo “batinanja”, ali da njega nije niko udarao. Dodao je da je u sali u školi bilo zatvorenih žena, te da je čuo priče o silovanjima, ali da o tome ništa ne zna.
Upitan da li je poznavao nekog od vojnih policajaca, svjedok je rekao da je tek kasnije čuo da ih zovu po nadimcima Žika, Rakijica, Čikin, te da je Pero Vincetić zvani Konj bio zapovjednik.
Dragojlović je kazao kako je čuo da je Mato Baotić zvani Čikin bio Vincetićev zamjenik.
Na pitanje da li se sjeća ko je bio prisutan kada je prolazio kroz špalir, svjedok je odgovorio da pamti Peru Vincetića, Rakijicu, Žiku i njegovog brata, kao i Matu Baotića, ali se nije mogao izjasniti da li ga je optuženi tukao.
Tužilaštvo BiH teteti Baotića za silovanje i seksualno zlostavljanje žena srpske nacionalnosti, kao i za mučenje i zlostavljanje većeg broja zatočenika u Donjoj Mahali. Prema optužnici, on je ove zločine počinio 1992. i 1993. godine kao komandir Vojne policije HVO-a, a kasnije i upravnik logora smještenog u prostorijama Osnovne škole u Donjoj Mahali.
Vlado Dervenić, drugi svjedok Optužbe, također je ispričao da je udaran dok je prolazio kroz špalir nakon što su zatvorenici dovedeni pred školu.
“Bio je taj koridor, sa jedne i sa druge strane, i mi smo tu morali prolaziti… Udarali su čim god su stigli – puškama, rukama, nogama…”, kazao je svjedok.
Dervenić je rekao kako misli da je u sali bilo četiri ili pet žena, te da mu je poznato da ih je Vojna policija odvodila i da su se vraćale uplakane.
Mirko Sarić, treći svjedok, kazao je kako mu je otac pričao da je bio zatočen u Donjoj Mahali.
“Otac nije živ 11 godina, a umro je od posljedica logora”, naveo je Sarić.
Nastavak suđenja zakazan je za 19. april.

Albina Sorguč