Žestoko batinanje u “Crnoj kući”

4. Aprila 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Viteza, prvi svjedok Optužbe ispričao je da je više puta udaran tokom zatočeništva u “Crnoj kući”, koja se nalazila u mjestu Kruščica.

Stipo Križanović je kazao da je zarobljen 1. jula 1993. godine, dok je kosio travu u mjestu Plandovo, i odveden u “Crnu kuću”, gdje je tokom 66 dana zarobljeništva “doživio žestoko batinanje” deset do 15 puta.

Križanović je potvrdio da je u aprilu 1993. mobilisan u Hrvatsko vijeće obrane (HVO), te da su s njim zarobljeni njegov brat, rođak i komšija.

Govoreći o dešavanjima u “Crnoj kući”, svjedok je u prepoznao sve optužene. On je naveo da ga optuženi Minet Akeljić nije udarao, ali da je bio zapovjednik vojnim policajcima, te da je mogao spriječiti ono što se dešavalo. Križanović je naveo da ga je Šaban Haskić udarao jednom kada su dovedeni, nakon čega mu se izvinuo.

On je istaknuo da ga je Senad Bilalović više puta udarao, dok ga Hazim Patković i Šemsudin Đelilović nisu tukli.

Tužilaštvo BiH tereti Akeljića, Haskića, Bilala, Patkovića i Đelilovića da su od jula do novembra 1993. godine u mjestu Kruščica učestvovali u zločinima počinjenim protiv civila i ratnih zarobljenika hrvatske nacionalnosti.

Kako stoji u optužnici, Akeljić, kao komandir Vojne policije Prvog bataljona 325. brdske brigade Armije BiH (ABiH), te Haskić, Bilal, Patković i Đelilović, kao pripadnici ove jedinice, psihički i fizički su zlostavljali zatvorenike hrvatske nacionalnosti u objektu “Crna kuća” u Kruščici.

Haskić i Bilal su optuženi i da su fizički i seksualno zlostavljali dvojicu zatvorenika.

Svjedok Križanović je kazao da ga je prvog dana kad su dovedeni ispred “Crne kuće” nogom udarao Haskić, kojeg su drugi policajaci spriječili da nastavi. On je naveo da mu se Haskić nakon par dana izvinuo.

“Rekao je da mu je žao što je to uradio i da me zamijenio sa drugom osobom”, izjavio je svjedok.

On je ispričao kako je Haskić jedne prilike izveo njega i njegovog rođaka, kazavši da će ih strijeljati. Prema njegovom iskazu, on je pucao u njih, ali su meci bili ćorci. Ovaj događaj je svjedok shvatio “kao neslanu šalu”.

Križanović je naveo da ga je Senad Bilal više puta udarao palicom i pendrekom. Svjedok se prisjetio da ga je jednom udarao palicama dok mu je naređivao da radi 40 sklekova, kao i da je njega i još jednu osobu tjerao da se međusobno udaraju.

“Senad Bilal se pokazao prvih par dana da je zlobna osoba, jer to što je Senad radio meni, ja mislim da to normalna osoba ne bi uradila nikom”, kazao je svjedok.

Križanović je čuo da su dvije osobe prisiljavane na oralni seks. On je istaknuo da su prilikom zatočeništva obavljali radove.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. april.

Albina Sorguč