Za zločin u Štrpcima 11 optuženih

4. Aprila 2016.00:00
Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv Miodraga Mitrašinovića, zbog zločina nad 20 putnika otetih iz voza na stanici Štrpci (općina Rudo) u februaru 1993. godine.

This post is also available in: English

Mitrašinović je, kako je saopćeno, stupio u kontakt s Tužilaštvom BiH, te je nakon ispitivanja zadržan u kućnom pritvoru. On je do sada bio nedostupan Tužilaštvu i nalazio se u Crnoj Gori.

Prema Tužilaštvu BiH, Mitrašinović je zajedno s pripadnicima vojne formacije “Osvetnici” i Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u otmici putnika, njihovom transportu za Višegrad, kao i kasnijem mučenju i ubistvu.

Prema optužnici, 20 putnika oteto je iz voza koji je 27. februara 1993. godine saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Putnici oteti na stanici Štrpci, kako je saopćeno, odvedeni su u selo Prelovo, gdje su zlostavljani i mučeni, a potom ubijeni na obali rijeke Drine. Do danas su pronađene kosti samo četiri putnika.

Žrtve su bili civili, uglavnom bošnjačke nacionalnosti, državljani Srbije i Crne Gore, jedna osoba hrvatske nacionalnosti iz Beograda, kao i jedan nepoznat putnik afro-azijskog porijekla.

Miodrag Mitrašinović, jedanaesti je optuženi u BiH za ovaj zločin. Tužilaštvo BiH za isti zločin tereti Luku Dragičevića, Bobana Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Petka Inđića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića i Miću Jovičića. Njima je u toku suđenje u Sudu BiH.

U Srbiji se zbog ovog zločina vodi postupak protiv pet osoba.

Džana Brkanić


This post is also available in: English