Optuženi je trudnu silovao

4. Aprila 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Foče, oštećena je ispričala da ju je optuženi Krsto Dostić silovao.

Zaštićena svjedokinja Tužilaštva S-1 ispričala je da je 1992. godine živjela u naselju Aladža u Foči sa mužem i troje djece, te da je bila u drugom stanju.

Ona je rekla da je 17. aprila njen muž sa još mnogim muškarcima odveden u Kazneno-popravni dom u Foči, gdje je kasnije ubijen.

U tom periodu, ispričala je svjedokinja, bila je prinuđena mijenjati lokacije s djecom. Na kraju se vratila u kuću u Aladži, gdje je bila sve dok se nisu pojavila “braća Dostić”. Kako je navela, naredili su joj da se prebaci u kuću koja je bila u vlasništvu zaštićene svjedokinje S-2.

Svjedokinja je izjavila da je jednog dana optuženi Krsto Dostić došao po nju i odveo je u štalu, gdje joj je naredio da se skine.

“Molila sam ga da to ne radi, govorila sam mu da sam trudna”, prisjetila se S-1.

Ona je kazala da ju je optuženi silovao u štali i otišao.

“Samo mi je zaprijetio da ako kažem ikome, da će mi zaklati djecu”, navela je svjedokinja.

S-1 je rekla da je je njegovo ime saznala od komšija koji su ga poznavali.

Svjedokinja je kazala da se optuženi još nekoliko puta vraćao u kuću u kojoj je boravila i silovao je, ali da se ne može precizno sjetiti koliko puta.

Ona je rekla da je u kući ostala “do deportacije u Rožaje”, gdje se 3. septembra porodila.

U unakrsnom ispitivanju, svjedokinja je rekla da u početku nije mogla razlikovati braću Dostić, ali da je poslije tog događaja i raspitivanja ko joj je to uradio, jasno mogla prepoznati počinioca, nakon čega je optuženog Krstu Dostića prepoznala u sudnici.

Optužnica tereti Dostića da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), neutvrđenog dana između aprila i augusta 1992. godine došao u kuću S-2 u naselju Ljubovići (općina Foča) u kojoj je bila S-1 sa djecom, te joj naredio da izađe s njim, a potom je silovao.

Suđenje se nastavlja 25. aprila.

Srđan Kureljušić