Pritvorenici bez povreda

31. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Hadžićima, svjedok Odbrane je rekao da prilikom uzimanja izjava od osoba koje su bile zatvorene u “Silosu” na njima nije primijetio povrede.

Trećeg dana svjedočenja u korist Odbrane Fadila Čovića, svjedok Salko Gosto je izjavio da prilikom obavljanja razgovora sa zatvorenim osobama nije vidio bilo kakve povrede na njima.

On je kazao da je bio rukovodilac kriminalističke službe u Tarčinu, te da je, osim uzimanja izjava, učestvovao u sačinjavanju krivičih prijava protiv osoba za koje se sumnjalo da sarađuju sa neprijateljem.

Svjedok je dodao da su kod nekih od ovih osoba pronađene velike količine naoružanja.

Gosto je naveo da je Šabić od kraja augusta ili početka septembra 1992. postavljen za komandira Policijske stanice Pazarić.

U sudnici je prikazan i videosnimak iz mjesta Suhodol iz 19. augusta 1992., na kojem je svjedok Gosto rekao da se vidi kako Nail Hujić, komandir stanice Pazarić, raportira.

Svjedoku su prikazani i dokumenti u kojima se navodi da je Šabić bio komandir od 1. juna 1992. godine, na šta je on kazao da može biti da se desila greška, te da on po snimku zna da je u tom periodu Šabić bio zamjenik komandira.

Gosto je potvrdio da je Nail Hujić u junu 1992. obavljao dužnost komandira Policijske stanice Pazarić.

Osim Šabića, za kojeg se u optužnici navodi da je od prvog juna 1992. godine bio komandir Policijske stanice (PS) Pazarić, za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Fadilu Čoviću, Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine općine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva općine Hadžići, Fadil Čović načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Hadžići i član Kriznog štaba. Bećir Hujić je bio upravnik, kao i zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović.

Šerif Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Nermin Kalember stražar u “Silosu”.

Nezir Kazić je, po optužnici, bio komandant Devete brdske brigade Armije BiH.

Odgovarajući na pitanja Odbrane Nezira Kazića, svjedok je naveo da su u “Silosu” bile i osobe koje nisu bile članovi Srpske demokratske stranke (SDS) i nisu imale oružje, već su pritvarani radi sopstvene bezbjednosti.

Dodao je da Kazić nije razmjenjivao pritvorenike.

Svjedok je Hujića opisao kao profesionalca, ustvrdivši da su zajedno pisali informacije i tražili poboljšanje uslova u “Silosu”. Potvrdio je da Hujić nije odlučivao ko će biti doveden u “Silos”, nije odlučivao o njihovom status niti o tome ko će biti pušten.

Gosto je rekao da su u zatvorenici jeli isto što i vojska.

On je na pitanje Odbrane Nermina Kalembera naveo da ništa ružno nije čuo za Kalembera.

“Nisam stvarno nikad ništa loše čuo da je uradio”, kazao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. april.