Potvrđena optužnica za zločin u Bosanskom Novom

31. Marta 2016.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Milenka Karlice za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. na području Bosanskog Novog.

Prema optužnici, Karlica je od maja do septembra 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada, učestvovao u progonu civila muslimanske nacionalnosti iz zaselaka Ekići i Alići (općina Bosanski Novi).

On je, znajući za napad i da njegove radnje predstavljaju dio tog napada, učestvovao u ubistvima, prisilnom preseljenu i mučenju.

Prema Tužilaštvu BiH, Karlica je kao “vođa organizirane grupe” naredio odvajanje žena i djece koji su bili u kolonama zajedno sa muškarcima, i koje su potom potrpali u traktore i odvezli prema naselju Urije.

Muškarci su, kako je navedeno u saopćenju Tužilaštva BiH, odvedeni do mjesnog groblja, a Karlica im je naredio da kopaju zajedničku grobnicu. Potom je naredio vojnicima da pucaju u civile, u čemu je i sam sudjelovao.

Tom prilikom, prema optužnici, ubijeno je više od 20 civila bošnjačke nacionalnosti, a njihova tijela su zatrpana u iskopanu grobnicu.

Karlica ima prebivalište i državljanstvo Srbije i, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, nedostupan je organima gonjenja u BiH.

Optužnica je potvrđena 12. januara.

Emina Dizdarević Tahmiščija