Suđenje Ahmetu Sejdiću počinje 18. aprila

28. Marta 2016.00:00
Suđenje Ahmetu Sejdiću, bivšem komandantu Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH) optuženom za zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika na području općina Rudo, Višegrad i Goražde, počinje 18. aprila.

Tužilaštvo BiH je za dokazivanje krivnje Ahmeta Sejdića planiralo saslušati 51 svjedoka. Prema procjeni Tužilaštva, za dokazni postupak potrebno je 30 ročišta.

Odbrana optuženog zatražila je odgodu početka suđenja jer je došlo do izmjena u timu branitelja. Dva od tri branitelja su tek preuzela dužnost.

Braniteljica Edina Rešidović je naglasila da je Tužilaštvo tek na današnjoj statusnoj konferenciji predalo svoj plan dokaznog postupka, te da bi zbog toga suđenje trebalo početi bar za tri sedmice.

Odbrana je također istakla da je ranije tražila od Tužilaštva svu potrebnu dokumentaciju iz istrage u ovom predmetu, ali da su dobili nepotpunu dokumentaciju i redigovane izjave svjedoka.

Iz Tužilaštva su naveli da su izjave i dokumenti iz drugog slučaja, te da bi otkrivanje određenih imena i detalja ugrozilo proces.

Sudsko vijeće je naložilo Tužilaštvu da za vrijeme dokaznog postupka ne ispituje svjedoke na okolnosti i događaje u vezi s dijelovima izjava koji su redigovani i nisu predočeni Odbrani.

Prema optužnici, Sejdić je, kao komandant Prve višegradske brigade Armije BiH (ABiH), naredio i učinio nečovječno postupanje prema civilima srpske nacionalnosti i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), na teritoriji općina Rudo, Višegrad i Goražde.

Sejdić je, kako stoji u optužnici, zločin počinio od jula 1992. do februara 1993. godine. Na teret mu je stavljeno i da nije spriječio ili kaznio podređena lica u nanošenju ozljeda i drugih patnji civilima i ratnim zarobljenicima, kao i u pljačkanju imovine.

Srđan Kureljušić