Optuženi udarao jako i precizno

28. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi istaklo da je dokazalo krivičnu odgovornost trojice optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen u Bileći tokom 1992. godine.

Tužilac Behaija Krnjić je rekao kako je dokazano da su optuženi Goran Vujović, Miroslav Duka i Željko Ilić znali za napad usmjeren protiv civilnog stanovništva, te da su potpuno svjesno u njemu učestvovali.

Prema njegovom izlaganju, iskazi 33 saslušana svjedoka Optužbe te uložene izjave još pet svjedoka koji nisu mogli biti saslušani pred Sudom, bili su vjerodostojni i relevantni.

“Odbrane nisu na bilo koji način ukazale niti dokazale neistinost nekih bitnih činjenica”, naglasio je Krnjić.

Vujović, Duka i Ilić su optuženi za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Krnjić je istaknuo da mnogobrojni dokazi potvrđuju da je policija hapsila osobe koje su kasnije bile zatvorene u stari zatvor i Đački dom u Bileći. On je kazao da su zatvorene osobe lišene slobode bez bilo kakvog pravnog razloga i da su držane u nehumanim uslovima – u pretpanim prostorijama, bile su izgladnjivane, spavale su na podu i nije im pružena potrebna medicinska pomoć.

“Mnogi svjedoci su naveli da su tučeni od strane osoba koje su ih hapsile”, rekao je Krnjić, dodavši da su sve pritvorene osobe navele da su oba objekta čuvali pripadnici policije, te da niko od policije nije mogao ući u te objekte.

Prema tužiocu, svjedoci su govorili o teškim fizičkim zlostavljanjima u periodu od juna do decembra 1992. godine. Kako je naveo, nekoliko osoba je mučeno strujom, a žice su im priključivane na uši, ruke i spolni organ, zbog čega neki po nekoliko dana nisu mogli da dođu svijesti.

Krnjić je naveo da su od posljedica premlaćivanja oštećeni zadobili prijelome, a zatočenik Ferhat Avdić je preminuo. Za njegovu smrt, prema riječima tužioca, najodgovorniji je optuženi Duka.

“Duka Miroslav je, zajedno s drugim, Avdić Ferhata tukao najviše po glavi, vratu i predjelu grudnog koša, znajući da takvi udarci mogu proizvesti smrt. Sasvim jasno proizlazi da je prednjačio u zlostavljanju i najviše tukao”, kazao je Krnjić.

On je podsjetio na iskaze svjedoka koji su potvrdili da je Duka učestvovao u udaranju još nekoliko osoba i da je udarao jako i precizno, jer je bio karatista.

Krnjić je istaknuo da je nekoliko svjedoka navelo da su u Dački dom i stari zatvor ubacivani suzavci i pucano na zgrade, te da su pojedini tada vidjeli Duku s pištoljem i Željka Ilića.

Optužba će sa iznošenjem završne riječi nastaviti 11. aprila.

Albina Sorguč