Traženje civila u Suvaji

23. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, svjedok Optužbe je ispričao da je 1995. godine s komandirom Policijskog odjeljenja u Jasenici Samirom Šabićem i drugim policajcima učestvovao u zadatku u mjestu Suvaja, s ciljem pronalaska civila

koji je pobjegao iz Jasenice.

Ibrahim Gerzić, nekadašnji rezervni policajac Policijskog odjeljenja u Jasenici, kazao je da su u kući u kojoj je bilo smješteno odjeljenje policije bili i civili srpske nacionalnosti, koje je dovela vojska.

Svjedok se prisjetio da je bio na liniji kada je čuo priču da je Srbin po nadimku Gak doveden u Jasenicu i da je pobjegao.

“Nama je samo komandir rekao da idemo da tražimo to lice”, kazao je svjedok, dodavši da je i komandir išao u Suvaju.

On je napomenuo da su u ovom zadatku učestvovale i njihove kolege iz Bosanske Krupe.

“Komandovao je komandir Šabić, rekao je da tražimo civila. Rasporedili smo se u dvije grupe”, kazao je Gerzić.

On je dodao da nije vidio da je pronađen civil, niti ga je komandir obavijestio da je to lice uočeno. Kako je rekao, čuo je da je u daljini ispaljen hitac iz vatrenog oružja, ali da ne zna ko ga je ispalio.

Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadriću sudi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i ubistvo na području Bosanske Krupe.

Također, kako je navedeno, Šaran je izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što je Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, njemu se gubi svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Svjedok Gerzić je, odgovarajući na pitanje Odbrane Šarana, rekao da civili nisu izlazili u dvorište kad je prolazila vojska, zbog policijske i zbog sigurnosti civila.

Mahmut Kahrić, drugi svjedok Optužbe i također nekadašnji rezervni policajac u Jasenici, kazao je da su zadatke dobijali od komandira Šabića. “Za svaku službu bio je nalog”, izjavio je svjedok, koji je, nakon što mu je predočen nalog, potvrdio da je imao zadatak da traži jedno lice.

“Vi ste mi spomenuli nadimak Gak, toga sam se sjetio, ali se ne sjećam imena”, rekao je svjedok.

On je dodao da u Suvaji nisu ništa “zatekli”, a da je od kolega saznao da su pronašli pušku i da se čuo pucanj.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. april.

Albina Sorguč