Pritvaranje u policijskoj stanici

18. Marta 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su da su Bošnjaci bili pritvoreni u zgradi Stanice policije u ovom gradu.

Dragiša Šević, nekadašnji policajac, govorio je o razoružavanju nesrpskog stanovništva. On je kazao da su civili pozivani peko Radija Sanski Most da predaju oružje, dok je policaja nosila poziv pripadnicima rezervnog sastava policije nesrpske nacionalnosti da predaju oružje.

On je ispričao kako je njega i njegovog kolegu, kada su jednom nosili poziv za razoružavanje rezervnog sastava – pet do šest osoba uz psovke razoružalo u mjestu Trnova, uzevši im oružje, a potom ih pustili da se vrate u stanicu.

Svjedok je napomenuo da je kasnije uslijedilo privođenje nesrpskog stanovništva, koje su uglavnom vršili pripadnici kriminalističke službe. Neke osobe koje su saslušavane, kako je rekao, zadržavane su u zgradi policije, gdje su bile dvije ili tri ćelije.

“Neko je našao razlog da nekog maltretira zato što je bio pritvoren”, kazao je svjedok.

Šević je rekao da je pritvorske jedinice obezbjeđivao rezervni sastav policije.

Na pitanje kome je rezervni sastav bio odgovoran za uslove i dešavanja u pritvorskoj jedinici, svjedok je odgovorio da su odgovorni stanici policije, kao i svi ostali.

“Svi smo imali pretpostavljene iznad sebe”, kazao je svjedok, dodavši da je načelnik Stanice javne bezbjednosti bio Mirko Vrućinić, potvrdivši da je u tom periodu bio “najvišeg ranga”.

Vrućinić je optužen da je kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok je potvrdio da je u policiju bio doveden i jedan hodža. Govoreći o njegovoj sudbini, naveo je da je “nađen”, “da je ubijen”, “da je stradao”.

Prema Ševiću, pritvorenici su bili u solidnom stanju kad ih je on vidio.

“U dobrom stanju, nisu bili pretučeni, gladni ili žedni”, izjavio je svjedok Šević.

Svjedok Boško Kuzmanović, također nekadašnji policajac, ispričao je da je poznavao dvojicu zatvorenika – predsjednika Suda i limara Talića, koji mu je tražio pomoć. Svjedok je kazao da se obratio Branku Šobotu, koji je radio u krim-službi, a da mu je on rekao da gleda svoja posla ili će i on biti s njima.

Svjedok je kazao da je prilikom obilaska pritvorske jedinice primijetio su su zatvorenici bili tužni.

“Sve je to bilo jadno kad pogledaš. Ja ih nisam volio ni obilaziti, bili su neveseli, tužni”, rekao je svjedok Kuzmanović.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. mart.

Albina Sorguč