Izolacija zbog bezbjednosti i posjedovanja oružja

17. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području općine Hadžići, svjedok Odbrane je ispričao da je uzimao izjave od osoba srpske nacionalnosti koje su bile zatvorene u Društvenom domu i “Silosu” u Tarčinu.

Salko Gosto je posvjedočio da je, nakon proglasa Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) da se preda oružje, bilo saznanja da mnogi posjeduju naoružanje te da su pronađeni i spiskovi o naoružavanju.

Svjedok je naglasio da je lica srpske nacionalnosti privodila policija, a da su pripadnici TO-a vršili “dubinsko obezbjeđenje”. Prema njegovim riječima, u dva sela je bilo i pružanja oružanog otpora prilikom privođenja.

“Svugdje su krili oružje, neki su predavali dobrovoljno”, kazao je svjedok i dodao da su pronalažene razne vrste oružja – automatske pušake, mitraljezi, minobacači, tromblonske mine – te sanitetski materijal.

Svjedočeći na poziv Odbrane Fadila Čovića, on je rekao da je kao kriminalistički inspektor uzimao izjave od pritvorenih osoba, sačinjavao službeni izvještaj, a na osnovu prikupljenih podataka pisao je i krivične prijave.

Gosto je kazao da je prve izjave o podjeli i posjedovanju oružja uzimao u prostorijama Društvenog doma u Tarčinu. Pritvorene osobe su nakon granatiranja iz bezbjednosnih uslova prebačene u “Silos”. U ovom objektu je, kako je naveo, izjave uzimao u prostoriji koju mu je ustupio upravnik Bećir Hujić.

On je naveo da su te osobe zadržavane nakon uzimanja izjava.

“Osnov za zadržavanje odluka je Ratnog predsjedništva”, kazao je svjedok, preciziravši da se u toj odluci navodi da se vrši izolacija lica srpske nacionalnosti.

Izolacija se vršila, pojasnio je Gosto, zbog bezbjednosti lica srpske nacionalnosti i zbog posjedovanja naoružanja, odnosno vršenja neprijateljskih aktivnosti.

On je rekao da je najviše uzimao izjave od osoba koje su gravitirale Tarčinu. Na području Tarčina, kako je naveo, oružje je pronađeno kod 360 lica.

Prema saznanjima svjedoka, na području Tarčina najviše problema su pravili pripadnici Riječke brigade, te su par puta “napravili belaj” u “Silosu”. Naglasio je da su oni bez ičijeg znanja i ovlaštenja ulazili u “Silos” i neka lica premlatili.

Osim Fadila Čovića, nekadašnjeg načelnika SJB-a u Hadžićima, za zločine počinjene na području općine Hadžići sudi se Mustafi Đeliloviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu. Oni su, prema optužnici, bili pripadnici vojne i policijske vlasti, upravnici ili stražari u logorima.

Na suđenju je nastavljeno saslušanje svjedoka Tihomira Glavaša, koji je bio načelnik srpske policije u Hadžićima, a potom na Ilidži. On je potvrdio da su ljudi srpske nacionalnosti hapšeni zbog toga što su imali oružje koje nisu predali, te da se radilo o većoj količini naoružanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. mart, kada će biti nastavljeno ispitivanje svjedoka Goste.

Albina Sorguč