Počelo suđenje za zločine na Sokocu

16. Marta 2016.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima, pred Sudom BiH počelo je suđenje Nenadu Pržulju za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. i 1993. na području Sokoca.

This post is also available in: English

U pet tačaka optužnice Tužiteljstvo BiH tereti Pržulja da je, kao komandir straže i de facto komandir zatvora u Osnovnoj školi “Petar Kočić” u selu Čavarine kod Sokoca, učestvovao u zatvaranju, premlaćivanju i nestanku sokolačkih Bošnjaka, kao i drugim nečovječnim djelima.

Pržulj, prijeratni nastavnik likovnog vaspitanja, danas bibliotekar na Sokocu, bio je komandir zatočeničkog objekta u školi od maja 1992. do sredine 1993. godine, naveo je tužitelj Dževad Muratbegović.

Pržulj je, prema optužnici, od maja 1992. do marta 1993. godine bio dio širokog i sistematičnog napada policijskih i vojnih snaga Srpske Republike BiH.

Kako se navodi, 3. oktobra 1992. godine on je učestvovao u nezakonitom premještanju 39 civila sa Sokoca u selo Čavarine, gdje su bili zatočeni u osnovnoj školi, u nehumanim uvjetima. Među njima je bilo invalida, žena, djece, kao i psihički bolesnih osoba dovedenih iz bolnice na Sokocu.

“Krajem 1992. godine sa stražarom Milanom Markovićem učestvovao je u premlaćivanju zatvorenika Osmana Ibrahimovića. Od oktobra 1992. godine do marta 1993. godine Milan Marković i ostali vojnici Vojske Republike Srpske (VRS) koji su dolazili s linija, premlaćivali su zatvorenike, a Pržulj kao odgovorna osoba nije učinio ništa da ih zaštiti”, kazao je tužitelj Muratbegović.

Na teret mu je stavljeno i da je u martu 1993. godine, s još nekoliko stražara, učestvovao u izvođenju šest zatočenih civila, pod izgovorom da će biti pušteni na slobodu, te ih predao pripadnicima Vojne policije, koji su ih odvezli u nepoznatom pravcu, kada im se gubi svaki trag.

Tužitej Muratbegović je rekao kako će navode optužnice dokazati uz pomoć 30 svjedoka, jednog vještaka te čitanjem iskaza svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

Obrana optuženog Pržulja u ovoj fazi postupka nije iznijela uvodnu riječ.

“Nakon izvođenja svih dokaza, smatramo da će jedina nepristrasna odluka biti da Nenad Pržulj nije kriv”, kazao je branitelj optuženog Rade Golić.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English