Ekshumacija tijela roditelja

15. Marta 2016.00:00
Dodatna svjedokinja Državnog tužilaštva je potvrdila kako je bila prisutna prilikom ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka roditelja i još dva srodnika u selu Karačići (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Vasvija Vražalica se prisjetila kako je početkom augusta sa porodicom iz Karačića izbjegla u Goražde, dok su njeni roditelji Salko i Latifa Pinjo ostali u selu.

Svjedokinja je rekla da se otac teže kretao sa štakom, a da je majka bila pokretna, iako je imala slomljenu kičmu, te da nije mogla ostaviti oca.

“Čuli smo da su zapalili Karačiće i da su ih pobili”, kazala je Vražalica, pojasnivši da je to čula u Goraždu, ali nije mogla precizirati od koga.

Ona je dodala kako je čula “da su ih pobili u garaži”. Čula je i da su s njenim roditeljima bile i Behija Dobrača i Zahida Pinjo.

Prilikom ekshumacije kojoj je prisustvovala, kako je navela, u štali su pronađene kosti tih žena i njenih roditelja, te dio očevog prsluka, toka od kaiša, zlato, ključ i “velike čahure”.

Za zločin u selu Karačići su optuženi Radomir Marković, Mile Kušić, Dragan Božović, Saša Perković, Radomir Gluhović, Pero Radović, te Ilija i Miloš Vukašinović. Prema optužnici, oni su 18. septembra 1992. u jednoj garaži pronašli oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom ga zapalili.

Na teret im je stavljeno da su u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje. Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje će se nastaviti 29. marta.

Lamija Grebo


This post is also available in: English