Ćovića nisu viđali u pritvoru

15. Marta 2016.00:00
Svjedoci Odbrane na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku izjavili su da optuženog Sejdaliju Ćovića nisu viđali u prostorijama Mjesne zajednice u Rapatnici, gdje su bila zatvarana lica srpske nacionalnosti.

This post is also available in: English

Svjedok Osman Mujić, koji je bio komandir Civilne zaštite u Rapatnici i mjesni imam, kazao je da je Vojna policija zauzela objekat Mjesne zajednice 18. juna 1992. godine, kada su dovezene dvije grupe srpskih civila.

Istog dana, kako je naveo, poginuo je predsjednik ove mjesne zajednice Bego Kešetović, koji je bio vrlo omiljen.

“Vojna policija dolazi tog dana jer su počeli da dovlače građane srpske nacionalnosti u salu, u donjem dijelu objekta. Mi (Krizni štab) smo bili na zasjedanju i nastao je haos kad se čulo da je Bego poginuo”, prisjetio se Mujić.

On je dodao da mu je komandir Vojne policije, kojeg su oslovljavali sa “kapetan”, a za kojeg je kasnije saznao da se zove Ekrem Ibračević, naredio: “Ti mi odgovaraš za ove ljude!”

Mujić je pozvao jednog mještanina iz policije s puškom da čuva ulaz, da “ne bi neko nešto učinio što ne priliči”. U međuvremenu su došli mnogobrojni članovi porodice poginulog Kešetovića, kao i jedan čovjek sa sjekirom.

“Dolazi još jedan kombi sa četiri do pet ljudi… Vidio sam da će situacija izmaći kontroli i rekao sam da pod hitno dođe kapetan. Rekao sam da više ne odgovaram za te ljude… On je onda obezbijedio dva vojna policajca”, izjavio je svjedok.

On je dodao da ga je Ibračević ponovo pozvao predveče i zatražio da obezbijedi prostirke, kako ljudi ne bi spavali na betonu. Mujić je s drugim donio prostirke iz džamije i postavili su ih na daske bine u sali.

“Bilo je osam do deset pritvorenih. Nisam primijetio modrice, bili su utučeni, u civilnoj odjeći… Poznavao sam učitelja Žarka”, kazao je svjedok.

Ibračeviću, Ćoviću i Faruku Smajloviću se sudi za zločine nad srpskim civilima zatočenim u Rapatnici i Lukama. Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, a Smajlović i Ćović vojni policajci.

Svjedok Mujić je rekao da je od vojnih policajaca ispred objekta u Rapatnici viđao Mustafu Ćovića Mućeta, koji nije “baš bio melem duši”. Sejdaliju Ćovića, kako je kazao, viđao je na punktu u gradu.

Mujić je rekao da su odnosi braće Ćović bili “nikakvi” i da “ni putem nisu mogli ići zajedno”.

Svjedok Džemal Buljubašić, koji je bio predsjednik Mjesne zajednice u Rapatnici, takođe je potvrdio da su braća Ćović bila u sukobu.

Starijeg Mustafu je, kako je naveo, dva puta vidio kod objekta u kojem su bili pritvoreni Srbi, a optuženog Sejdaliju Ćovića tu nije viđao.

Suđenje se nastavlja 5. aprila.

Marija Taušan


This post is also available in: English