Mučenje ključalom vodom

11. Marta 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je tučen i mučen u više objekata. U zgradi policije, kako je naveo, ruke su mu stavljane pod ključalu vodu.

This post is also available in: English

Osman Talić, koji je bio član Skupštine općine u Sanskom Mostu, kazao je da je nakon proglasa na radiju 26. maja 1992. godine otišao na informativni razgovor u policiju.

“Ja sam otišao na razgovor i tad su me priveli. (…) Tukli su me neki policajci, ne znam koji”, izjavio je svjedok i dodao da je jedan od ispitivača davao mig da ga udaraju.

Talić je prebačen u fabriku “Betonirka”, gdje je također udaran i ispitivan svaki dan. On je naveo da ga je ispitivao prijeratni policajac zvani “Džo Banana”. Prema njegovim riječima, zatvorenike su tukle osobe koje su prije rata bile u policiji.

Svjedok je kazao da je prebacivan i na druga mjesta, a u julu je vraćen u zgradu policije. Prisjetio se kako mu je bilo rečeno da očisti kuhinju, nakon čega je tučen. Jedan nepoznati muškarac, kako je ispričao, stavio mu je ruke u lonac i pustio ključalu vodu.Talić je rekao da su mu se nakon toga pojavili plikovi, koji su otpali, a potom su mu se u ćeliji rane ucrvale.

“Bol je bio nesnošljiv”, kazao je Talić, koji je odvezen na Manjaču, a potom u logor Batković kod Bijeljine, odakle je razmijenjen u oktobru 1993. godine.

On je svjedočio na suđenju Mirku Vrućinću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Odgovarajući na pitanje Odbrane, svjedok Talić je potvrdio da je bio odbornik i član užeg rukovodstva Stranke demokratske akcije (SDA), te da je vodio naoružavanje u selu Šehovci, naglasivši da je nakon toga policiji predato oko 30 cijevi.

“Bilo je i dugih cijevi i pištolja”, kazao je on, potvrdivši da je od njega oduzet puškomitraljez.

Svjedokinja Sadeta Talić je ispričala da je djeveru Osmanu Taliću svaki dan nosila hranu u “Betonirku” i zgradu policije, koja mu je nekad proslijeđena, a nekad ne, što je “zavisilo od raspoloženja onih kojima ju je predavala”.

Ona je dodala da je jedne prilike kada je dozvoljeno da posjeti djevera u zgradi policije primijetila plikove na njegovim rukama, koje je držao pod stolom.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English