Udarci po rukama velikom palicom

10. Marta 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH kazao je da ga je optuženi Almaz Nezirović udarao po prstima na rukama dok je bio zatočen u logoru Rabić (općina Derventa).

This post is also available in: English

Miro Marković je izjavio da je, zajedno sa ocem i rođakom, 11. maja 1992. odveden iz kuće u Dom Jugoslavenske narodne armije (JNA), gdje su proveli tri dana. Kako je rekao, nakon toga su prebačeni u vojni hangar u Rabić.

Opisao je da je hangar bio dug, betoniran, mračan i hladan. Na lijevoj strani su bili mještani Čardaka, a na drugoj ostali zatvorenici. Prema svjedoku, ponekad su čuli kad hrana dođe pred vrata, ali i da je čuvari prosipaju u rešetke u kojima se vršila nužda.

“Gospodin što sjedi ovdje i Edin Mrkonjić su prosipali hranu. Gospodin Almaz Nezirović, ja ga lično znam odranije. Imao je bijeli opasač, čizme, kačket na glavi. Mislim da je imao obilježje HVO (Hrvatsko vijeće obrane), šarena vojna uniforma”, opisao je svjedok.

Marković je također pričao o trenutku kada je optuženi Nezirović ušao u hangar s palicom, obišao krug i rekao da sve radne kolege iz fabrike “Unis” stanu pred sto. Zatim im je naredio da stave ruke na sto i jednog po jednog udarao velikom palicom po prstima.

“Ja sam se savio od bolova, plakao sam. Palicom me je udario po leđima i nogama kad sam pao. Mene više nije udarao, druge jeste. Jednom su neki morali da se skinu goli – Almaz je sve skinuo gole, morali su tri prsta staviti na sto, i palicom ih udarao po prstima”, posvjedočio je on.

Krajem juna 1992. godine, svjedok je prebačen u naselje Polje, gdje je bio zatvoren u Silosu, u kojem su bili isti čuvari kao u Rabiću.

Nezirović, bivši pripadnik HVO-a, optužen je da je 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa) i u logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.

Svjedok Drago Knežević je kazao da je 15. aprila 1992. Derventa pala u okruženje regularnih snaga Hrvatske i domaćih paravojnih snaga. Naveo je da je dio stanovništva sa Čardaka ubijen, dio zarobljen, dok su neki pobjegli.

Svjedok se krio do 5. maja i odveden je u Dom JNA. Nakon sedam do deset dana, prebačen je u Rabić, vojni magacin pod zemljom.

“Dotični što sjedi, Almaz, bio je stražar. Poznajem ga iz djetinjstva. Bio je u vojnoj uniformi, kapa šarena na glavi. Ne mogu se sjetiti je li imao oznake na glavi. Mene je Edin Mrkonjić najviše zlostavljao. Almaz, moram biti iskren, na početku nije nikoga tukao. Poslije se nešto promijenio, počeo da tuče, da udara. Ne mogu se sjetiti je li mene tukao. Jednom mi je prišao i dao žvaku, rekao: ‘Tebe ovdje najviše tuku, niko ti ništa ne daje’”, ispričao je svjedok.

Suđenje će se nastaviti 17. marta.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English