Zatraženo ukidanje oslobađajuće presude Dževadu Duliću

7. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je ukidanje presude kojom je Dževad Dulić oslobođen krivice za silovanje počinjeno u decembru 1993. na području Cazina. Odbrana se usprotivila ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Tužiteljica Vedrana Mijović zatražila je da se oslobađajuća presuda Duliću ukine, te da se postupak obnovi pred Apelacionim vijećem.

Mijović je rekla da je u prvostepenom postupku došlo do pogrešnog ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

“Sud je zanemario činjenicu da je S-1 prije silovanja sjedila za stolom sa optuženim Dulićem u kući Feride Beganović, te da ju je upravo on tjerao da pije rakiju i raspitivao se o njenom mužu”, istakla je Mijović.

Tužiteljica je napomenula i da je, nakon silovanja, S-1 dva puta srela optuženog, kao i da ga je prepoznala na fotografijama tokom istrage, te na glavnom pretresu.

Sud BiH je u septembru 2015. godine oslobodio nekadašnjeg pripadnika Armije BiH (ABiH) Dževada Dulića optužbe za silovanje jedne osobe počinjeno u decembru 1993. na području Cazina.

Dulićeva Odbrana zatražila je da se žalba Tužilaštva odbije kao neosnovana, te da Apelaciono vijeće potvrdi prvostepenu presudu.

“Tužilaštvo nije dostavilo niti jedan dokaz koji bi upućivao da je došlo do pogrešnog ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i bitnih povreda odredaba krivičnog postupka. Iz tog razloga smatramo da ne postoji niti jedan dokaz koji bi prvostepenu presudu doveo u pitanje”, naglasila je advokatica Zumreta Akagić-Bavčić.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English