Komšije za poželjeti

4. Marta 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Čajniča, svjedoci Odbrane izjavili su da su tek nakon hapšenja i početka suđenja čuli da se optuženi Jovanovići dovode u vezu sa nestankom porodice Medošević.

This post is also available in: English

Dragan Jovanović, koji je u srodstvu sa optuženim Marjanom Jovanovićem, kazao je da je poznavao Ahmeta Medoševića, njegovu suprugu i sina Mevludina. Sudbina ove porodice mu, kako je naveo, nije poznata.

“Ništa nisam čuo dok nisu pohapšeni”, rekao je Jovanović.

Tužilaštvo BiH tereti Marjana, Milosava i Slavka Jovanovića za ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti u selu Medoševići počinjeno u junu 1992. godine. Prema optužnici, oni su dva civila ubili iz vatrenog oružja, a jednog udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili djecu zapalivši kuću u kojoj su ih zaključali.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optuženi i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili ženu staru 86 godina, a potom zapalili kuću.

Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Čedo Vuković kazao je da je napravio vikendicu u u blizini kuća Jovanovića i da nikome ne bi poželio bolje komšije.

“Časni sude, pošteni, dobri, ljudi domaćini. Svi dobri radnici. (…) Nikad nisam čuo ružnu riječ o njima”, izjavio je Vuković.

Na pitanje da li se ikada pričalo da se porodica Jovanović dovodi u vezi sa nestankom porodice Medošević, Vuković je odgovorio da se nije pričalo, te da on nije čuo.

Svjedok Vasilije Vrećo ispričao je da je kao sanitetlija raspoređen na liniji, gdje su u bajti do njegove bili Slavko, Marjan i Milosav Jovanović. On je rekao da je igrao karte sa trojicom optuženih kada su vidjeli neki plamen.

Vrećo je dodao da su otišli na spavanje, a da je kasnije saznao da je tu noć izgorjela njegova, kao i još tri do četiri kuće.

“Nisi smio napustiti liniju, nisi smio otići. Ipak je to šuma i udaljenost”, kazao je svjedok.

On također nije čuo da su se Jovanovići dovodili u vezu sa nestankom Medoševića.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. mart.

Albina Sorguč


This post is also available in: English