Podignuta optužnica protiv Saše Ćurguza

3. Marta 2016.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Saše Ćurguza za zločine počinjene protiv bošnjačkog stanovništva na području Bihaća u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Ćurguza tereti Tužilaštvo BiH da je, kao pripadnik Izviđačkog voda 15. bihaćke brigade Vojske Srpske Republike, učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva mučenjem i ubistvima.

“On je s pripadnicima Vojne policije i Izviđačkog voda došao u krug traktorskog servisa u Ripaču, u kojem je bilo zatvoreno više desetina Bošnjaka. Odveli su grupu od 11 zatvorenika kamionom na lokalitet Hrgar u blizini prirodne jame zvane Bezdana, nakon čega su civili ubijeni iz vatrenog oružja, a njihova tijela bačena u jamu”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Ćurguzu je na teret stavljeno da je sudjelovao u ovim ubistvima pucajući žrtvama u glavu iz vatrenog oružja, nakon čega ih je gurao u jamu. On je optužen i da je učestvovao u mučenju, zlostavljanju i premlaćivanju zarobljenika.

“Iz masovne grobnice – jame Bezdana – 1997. godine ekshumirani su posmrtni ostaci 83 osobe, od kojih je 65 tijela žrtava identifikovano”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Ćurguz, koji je optužen za zločine protiv čovječnosti, izručen je iz Srbije 8. februara. Tužilaštvo BiH je saopćilo da je u ovom predmetu ostvarena značajna saradnja s Tužilaštvom za ratne zločine i pravosuđem Srbije.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Za ubistvo 11 zatočenika iz Ripača, pred Sudom BiH u toku je suđenje Željku Stanareviću, nekadašnjem vojnom policajacu 15. lake pješadijske brigade VRS-a.

Albina Sorguč


This post is also available in: English