Ubistvo brata

26. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da joj je brat ubijen u oktobru 1992. u selu Trnova.

This post is also available in: English

Ešrefa Sadić ispričala je da je njen brat Feriz Šabanović od kraja maja do oktobra 1992. godine bio u šumi, te da je njega i muškarce koji su bili s njim snabdijevala hranom i odjećom, ostavljajući im to na mjestu koje su joj naznačavali u pisanoj poruci.

Svjedokinja Sadić je kazala da je, prije ubistva njenog brata, krajem maja 1992. bilo objavljeno na radiju da će u Trnovu ući vojska te da trebaju predati oružje. Vojska je potom pretresala kuće, a u njenoj, kako je navela, nisu ništa našli.

Sadić je rekla da je njen brat s drugim muškarcima bio u šumi do oktobra 1992. godine, dok, kako je navela, nisu uhvaćeni i ubijeni.

Ona je napomenula da je od jedne žene saznala za ubistvo brata. U oktobru je, kako je kazala, vidjela bratovo tijelo i tijela Edina Džafića i još dvije osobe.

“Ja bih samo da mi se kaže ko je ubio mog Feriza, neću mu ništa napraviti”, rekla je svjedokinja.

Sadić je svjedočila na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Svjedok Husein Šupuk ispričao je kako su nakon ulaska vojske u Trnovu mještani odvedeni pred školu.

“Idu od kuće do kuće, malo uglednijih, traže novac, na kraju traže naoružanje. Dolazila je vojska i policija”, izjavio je svjedok i dodao da je Trnova granatirana više dana.

On je kazao da je bio odveden u policiju, da je bio u fabrici “Betonirka”, a zatim u školi “Hasan Kikić”, te da ga je pustio izvjesni Džo Banana.

Svjedok Šupuk je dodao da mu je poznato da su njegov rođak Edin Džafić iz Trnove i Feriz Šabanović bili u šumi i da su ubijeni. On je naveo da mu je Hamid Ramić rekao da je učestvovao u ukopavanju Ede i Feriza, te da je Edo imao lisice na rukama.

Svjedok je naveo da je 22. decembra 1992. godine konvojem otišao iz Trnove, a da je u pratnji bila policija.

Nastavak suđenja zakazan je 11. marta.

Albina Sorguč


This post is also available in: English