Igrali karte dok su gorjele kuće

26. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Čajniča, svjedok Obrane je kazao kako su optuženi Jovanovići bili s njim na liniji fronta kada se desio zločin u selu Medoševići.

This post is also available in: English

Svjedok Milan Ćevriz ispričao je kako je sa optuženima “igrao karte u bajti na liniji” kada su vidjeli plamen u selu Medoševići.

Rekao je kako nisu tada znali šta gori te da su se odmah razišli iz bajte. Tek nakon nekoliko dana, kada se vratio kući na dopust, saznao je da je zapaljena kuća Ahmeta Medoševića.

“Marjan, Slavko i Milosav su bili sa mnom u bajti. Za zločin u Medoševićima sam čuo tek kada su Jovanoviće uhapsili. Nisam znao šta je bilo, tada sam tek čuo da je te ljude neko pobio”, izjavio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Marjana, Milosava i Slavka Jovanovića za ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti u selu Medoševići počinjeno u junu 1992. godine. Prema optužnici, oni su dva civila ubili iz vatrenog oružja, a jednog udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili djecu tako što su ih zaključali u kuću, koju su zatim zapalili.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optuženi da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili ženu staru 86 godina, a potom zapalili kuću.

Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Na pitanje Obrane, Ćevriz je ispričao kako su u ljeto 1992. godine na području Čajniča bile prisutne paravojne formacije, koje su, kako je kazao, palile i pljačkale sela.

“Bili su ‘Beli orlovi’, ‘Crni gavranovi’, ‘Plavi orlovi’… Bili su u maskirnim uniformama, namazanih lica. Nisu bili iz Čajniča, bilo je dosta tih grupa iz Srbije i Crne Gore”, izjavio je svjedok.

Sudsko vijeće insistiralo je da svjedok detaljno razjasni šta se dešavalo to veče kada su vidjeli plamen.

“Kažete da ste bili zajedno i igrali karte iako je u selu u kojem žive Jovanovići gorjela kuća? Kako ste reagirali, jeste li što poduzeli? Da li je iko otišao da vidi šta to gori u selu?”, pitala je Minka Kreho, članica Sudskog vijeća, na što svjedok nije mogao dati decidiran odgovor.

Od svjedoka je sutkinja Kreho tražila i da poimenice navede ko je sve s njim bio na liniji. Svjedok je imao poteškoća da se sjeti imena, te je nakon toga nabrojao nekoliko osoba.

Svjedok Obrane Čedo Jovanović, rođak optuženih, rekao je kako mu je čudno što su Jovanovići optuženi.

“Mi smo kao braća, znamo se cijeli život i nikada niko nije spomenuo niti je pričao bilo šta loše o njima”, kazao je svjedok.

I on je potvrdio da je čuo da su u Čajniču u to vrijeme bili prisutni pripadnici paravojnih formacija, da su bili maskirani te da niko od Čajničana nije bio pripadnik tih jedinica.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. mart.

Nedim Hasić


This post is also available in: English