Početak suđenja Ristaniću sredinom marta

25. Februara 2016.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, 15. marta počet će suđenje Đorđu Ristaniću za zločine počinjene 1992. godine na području općine Brčko, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH.

Tužilac Sead Đikić rekao je da namjerava pozvati 228 svjedoka, ali da taj broj može biti smanjen, dok je braniteljica Senka Nožica kazala da je interes Ristanića da postupak traje što kraće.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća, sugerisao je Optužbi da svakako smanji broj svjedoka, naglasivši da nije neophodno da se na opće okolnosti saslušavaju 43 svjedoka.

“Pokušajte da izbjegnete svjedoke koji su čuli i imaju posredna saznanja. Pokušajte da sve definišete, Vijeće neće dozvoljavati da postavljate pitanja koja se ponavljaju i koja opterećuju ovaj sudski postupak”, rekao je Maksumić.

Prema optužnici, Ristanić je, kao predsjednik Ratnog predsjedništva općine Brčko, od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon civila Bošnjaka i Hrvata s područja Brčkog.

Ristanić je optužen da je izvršio progon stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima, kao i za uništavanje kulturnih, historijskih i religijskih spomenika.

Albina Sorguč