Sljedeće sedmice izricanje presude za zločine u Sarajevu

19. Februara 2016.00:00
Sud BiH sljedeće sedmice izreći će presudu Ramizu Avdoviću i Iulianu Nicolae-Vintili, optuženima za zločine počinjene u Sarajevu.

This post is also available in: English

Izricanje presude Avdoviću i Vintili, koje Tužilaštvo BiH tereti za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Centralnog zatvora zakazano je za petak, 26. februar.

U srijedu, 24. februara, počet će suđenje Srećku Aćimoviću, bivšem komandantu Drugog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optuženom za genocid počinjen u Srebrenici.

Prema optužnici, Aćimović je u julu 1995. godine postupao po naredbi da se Srebreničani iz škole u Roćeviću (općina Zvornik) odvedu na lokaciju koju je sam izabrao – šljunkaru na obali rijeke Drine u Kozluku, gdje su ubijeni.

Optužba će u četvrtak, 25. februara, pred Apelacionim odjeljnjem Suda BiH iznijeti žalbu na presudu kojom je Goran Popović oslobođen optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Višegrada.

U ponedjeljak, 22. februara, Optužba će također iznijeti žalbu na presudu kojom je Ilija Jurić oslobođen optužbe za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Odžaka 1992. godine.

U četvrtak, 25. februara, bit će održana statusna konferencija u postupku protiv Sakiba Mahmuljina, bivšeg komandanta Trećeg korpusa Armije BiH (ABiH), optuženog za zločine počinjene na području Zavidovića.

Istog dana će biti održana statusna konferencija pred početak suđenja Ibri Merkezu, Predragu Boguniću i Ešefu Hurić, optuženima u za zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti na području Goražda.

Statusna konferencija je zakazana za četvrtak i u postupku protiv Đorđa Ristanića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području općine Brčko.

Odbrana Nihada Bojadžića, optuženog za zločine nad Hrvatima počinjene u junu i julu 1993. u Jablanici, u četvrtak, 25. februara, nastavit će iznošenje završne riječi.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te za zločine počinjene u Zvorniku, Bileći, Sanskom Mostu, Trnovu, Rogatici, Prijedoru, Livnu, Mostaru, Odžaku, Čapljini, Hadžićima, Zavidovićima, Tesliću, Kladnju i Čajniču.

Albina Sorguč


This post is also available in: English