Punca odvela policija

19. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako je saznao za ubistvo punca kod mjesta Čaplje 1992. godine.

This post is also available in: English

Ismet Kamerić je kazao da je njegov punac Ibro Eminić sa suprugom 24. maja 1992. došao njegovoj kući u mjesto Čaplje, jer se nije osjećao sigurnim u centru Sanskog Mosta.

On je dodao kako je nakon toga obaviješten da punac mora napustiti njegovu kuću, jer će u suprotnom biti granatirana. Uspio ga je prebaciti do naselja Kijevo.

“Kad sam njega poveo, gledali smo kako Mahala u gradu gori. Vatra i dim do neba. On je prešao u Kijevo. Ja sam ga doveo do prvih kuća sa suprugom. Imao je tamo rođaka”, prisjetio se svjedok.

Kamerić je dodao da mu se punac javio nakon dva ili tri dana i da je to bio zadnji telefonski razgovor koji je obavio sa njim.

“Punica mi je rekla da je došla policija i odvela ga. Punica je samo kazala da ide na ispitivanje”, naveo je svjedok.

Kamerić je svjedočio na suđenju Mirku Vrućiniću, optuženom da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

On je kazao da je od komšija bošnjačke nacionalnosti saznao da je njegov punac ubijen, a to mu je nakon nekoliko dana potvrdio i prijatelj Jovo Ostić. Dodao je da mu je Ostić kazao da je njegov punac sa još dva čovjeka ubijen.

“Rekao je da su ubijeni pored same rijeke, pored blizine ceste prema Čaplju, da su ih utovarili Romi i da su sutradan sahranjeni”, naveo je svjedok.

Kamerić je kazao kako mu je Šaban Bošković potvrdio da je sahranjivao njegovog punca na Gredi, kao još dva starija čovjeka.

Prilikom ekshumacije na Gredi, kako je naveo svjedok, u šarenoj košulji njegovog punca pronađena je lična karta. On je naveo da su ostaci njegovog punca pronađeni u posebnoj vreći, te da je u grobnici bila gomila tijela.

Svjedok je rekao da je u svojoj kući u Čapljama ostao do 10. oktobra 1992. godine, kada su protjerani.

“Obavijestili su nas da se moramo skupiti i da će nas protjerati”, kazao je Kamerić i dodao da su prevezeni sa šest šlepera u kojima je, prema njegovoj procjeni, bilo oko 1.000 ljudi.

Prema njegovom iskazu, u pratnji konvoja do Vlašića bila je i vojska i policija.

“Nas su pljačkali i tukli oni što su išli sa nama”, rekao je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English