Radončić u kućnom pritvoru

17. Februara 2016.00:00
Fahrudin Radončić, koji je optužen za ometanje rada pravosuđa i davanje koristi za trgovinu uticajem, pušten je iz pritvora.

Sud BiH odredio mu je kućni pritvor uz obavezu policije da ga obilazi dva do tri puta dnevno.

Radončiću je i zabranjeno sastajanje sa svjedocima i sa drugim optuženima. Ranije su iz pritvora pušteni optuženi Bakir Dautbašić i Bilsena Šahman. U ovom predmetu je optužen i Zijad Hadžijahić, bivši uposlenik američke ambasade u BiH.

Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, optužen je da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Tužilaštvo BiH tereti Dautbašića i njegovu partnericu Šahman da su tražili od Sarić da u svjedočenju ne spominje Radončića, te da zaštiti Kelmendija. Prema Tužilaštvu, Dautbašić je krivično djelo počinio kao Radončićev stranački kolega i sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.

Radončić je optužen i da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Zijada Hadžijahića, kao uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša utjecati da se zatvori.

Zauzvrat je Hadžijahiću, kako navode iz Tužilaštva BiH, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Amer Jahić