Bjekstvo civila

17. Februara 2016.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je u selu Suvaja učestvovao u pronalasku osobe pod nadimkom Gak, koji je potom predat dežurnom u Policijskoj stanici Bosanska Krupa.

This post is also available in: English

Dževad Komić, nekadašnji rezervni policajac u policijskom odjeljenju Bosanska Otoka, izjavio je da je krajem jeseni 1995. godine s kolegama išao u selo Suvaja, gdje su pretraživali teren i pokušavali pronaći neka lica. On je naveo da je pronađen samo Gak, kojeg je opisao kao starijeg čovjeka od 70 godina.

“Ja nisam s njim komunicirao, osim što sam vidio ličnu kartu”, kazao je Komić.

On je dodao da je Gak na pitanje jednog od kolega da li ima oružje, odgovorio da ima pušku. Prema njegovim riječima, Gak je otišao s dvojicom njegovih kolega i pokazao im gdje se nalazi puška. Civil je, prema njegovim riječima, predat dežurnom u Bosanskoj Krupi.

Komić je svjedočio na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadiću za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi. Oni su optuženi za zatvaranje stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti, nečovječno postupanje i ubistvo.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Šaran izdao naređenje za privođenje civila Marka Gakovića, koji je uspio pobjeći, ali nakon što Šabić raspisao patrolni nalog i poslao policajce da ga nađu, gubi mu se svaki trag. Tijelo Gakovića ekshumirano je naknadno.

Zijad Džafić, nekadašnji pomoćnik komandira Policijske stanice Bosanska Krupa, rekao je da mu je komandir bio rahmetli Fahrudin Hadžiosmanagić Tadžić, a načelnik Jadranko Šaran.

Džafić je ispričao da je početkom novembra 1995. godine obaviješten da je jedan civil pobjegao iz policijskog odjeljenja u Jasenici, te da je šest policajaca iz Bosanske Krupe pružalo pomoć policajcima iz odjeljenja u Jasenici, tražeći ga na lokalitetu Suvaje.

On je kazao da je naređenja izdavao Samir Šabić, komandir policijskog odjeljenja u Jasenici.

Džafić je naglasio da su dobili obavijest da se lice koje je pobjeglo nalazi kod svoje kuće. Istaknuo je da je lice koje su tražili već jednom bilo privođeno.

“U jednom momentu su se začuli pucnjevi. Ja sam zalegao desetak sekundi (…) Začula se galama, ‘stoj, stani’”, prisjetio se svjedok, dodavši da je “to lice, za koje misli da se preziva Gak, pobjeglo u šumu”.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. mart, kada će Odbrane optuženih unakrsno saslušati svjedoka Džafića.

Albina Sorguč


This post is also available in: English