Uhapšen Darko Mrđa i još dvije osobe

15. Februara 2016.00:00
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Darka Mrđu, Radenka Marinovića i Milana Gavrilovića zbog sumnje da su počinili zločine na području Prijedora 1992. godine.

This post is also available in: English

Tužilaštvo ih sumnjiči da su u augustu 1992. počinili ubistva, mučenja i zlostavljanja bošnjačkih i hrvatskih civila iz logora Manjača i Omarska, prilikom transporta i ispred ovih objekata.

Za ove zločine osumnjičen je i Zoran Babić, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne za zločin počinjen na Korićanskim stijenama. On će biti priveden u Tužilaštvo BiH iz zatvora.

Mrđa je pod istragom i zbog ubistva tri osobe bošnjačke nacionalnosti počinjene na području mjesta Sredice u julu 1992. godine, kao i za odvođenje civila iz mjesta Tukovi u nepoznatom pravcu, od kada mu se gubi svaki trag.

“Osumnjičeni su pod istragom zbog ubistva najmanje deset osoba, te mučenja, zlostavljanja i premlaćivanja četiri nezakonito zatočene žrtve”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su, kako se dodaje, bili pripadnici Interventnog voda i policije u Prijedoru.

Mrđa je u Haškom tribunalu osuđen na 17 godina zatvora zbog ubistava počinjenih na Korićanskim stijenama. On je osuđen nakon što je priznao krivicu za učešće u ubistvima više od 150 Bošnjaka na planini Vlašić. Pušten je u oktobru 2013. iz zatvora u Španiji po odluci Haškog tribunala, nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju na ispitivanje.

Srđan Kureljušić


This post is also available in: English