Izuzimanje oružja u Sanskom Mostu

12. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Sanskog Mosta, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je vojna policija sa civilnom policijom učestvovala u izuzimanju oružja.

This post is also available in: English

Goran Kerkez, nekadašnji pripadnik Vojne policije, kazao je da je preko radija bio objavljen rok za predaju naoružanja i da su ljudi pred policiju donosili oružje. Poslije isteka roka, počeli su pretresi.

“Mi vojni policajci smo učestvovali sa civilnim, aktivnim policajcima koji su poznavali grad i koji su znali kako pristupiti ljudima… Mi nismo ulazili u civilne objekte. Ulazi civilna policija, mi smo bili ako se nađe vojno oružje”, rekao je svjedok.

On je precizirao da je civilna policija bila nadležna za pištolje sa dozvolama, a da su u vojnoj nadležnosti bili kalašnjikovi i minsko-eksplozivna sredstva.

Kerkez je ispričao da je, po naredbi svog komandira Vlaste Vidovića, išao do kuće Ibre Eminovića i kazao mu kako treba da se javi u vojnu policiju radi informativnog razgovora. On je rekao da je Eminovića predao vojniku.

“Ja sam čuo da je Ibro ubijen. (…) To se pričalo, narod je pričao svašta po kafanama”, kazao je svjedok.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH o dešavanjima u Mahali i Vrhpolju, Kerkez je naveo da su na objektima u tim naseljima bila oštećenja. On je precizirao da nije išao u Vrhpolje, već da je bio u blizini.

Svjedok je kazao da je kroz ta mjesta prošla Šesta krajiška brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i da je bilo oštećenja od metaka, jer su se vodile borbe.

“Vrhpolje je isto izgledalo kao i Mahala, vidna oštećenja na objektima… Ta gospoda tamo nisu htjeli da predaju oružje i došlo je do sukoba”, ispričao je Kerkez na suđenju Mirku Vrućiniću.

Vrućinić je optužen da je, kao načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) i član Kriznog štaba u Sanskom Mostu, od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su vršena ubistva, prisilna preseljenja, protivzakonita zatvaranja i prisilni nestanci.

Vojna policija, koliko je poznato svjedoku Kerkezu, nije imala objekat za zatvaranje.

Ispred fabrike “Betonirka”, kako je naveo, bio je punkt gdje je bila vojska i rezervna policija. Na pitanje da li su civili bili zatvoreni u toj fabrici, svjedok je rekao da je moguće.

Na pitanje Odbrane da li mu je poznato je li Vrućinić dao pismenu ili usmenu naredbu da se privede neko lice, svjedok je odgovorio negativno.

Nastavak suđenja zakazan je za 19. februar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English