Lipovcu sedam godina zatvora

9. Februara 2016.00:00
Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH je osudio Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.

This post is also available in: English

Prema presudi, kao pripadnik 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Derventi i komandant logora formiranog u osnovnoj školi u Poljarima, Lipovac je u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatočenika.

“Ušao je u logor i izveo Borisa Stjepanovića te pucajući iz automatske puške, usmrtio ga. Potom je iz logora izveo sve zatočenike i, pokazujući im ubijenog, govorio da im je to opomena”, kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Lipovac je vatrenim oružjem usmrtio i Boru Markovića, kojeg je, kako je rekao sudija Jukić, prethodno pretukao.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac u junu 1992. godine nečovječno postupao prema civilima zatočenim u logoru u Poljarima, koje je tukao kundacima i drugim predmetima, pržio cigaretama i užarenom žicom, te ih tjerao da pjevaju ustaške pjesme.

“Lipovac je također opljačkao zatočenike, kada je stavio ćebe na sredinu prostorije, gdje su oni morali predati sav novac i druge dragocjene vrijednosti koje su imali”, kazao je sudija.

Vijeće je utvrdilo da je sporazum o priznanju krivnje Lipovac potpisao dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime se odrekao prava na žalbu ili suđenja.

Govoreći o visini izrečene sankcije, u kojoj su, između ostalog, cijenjeni motiv, odgovornosti, način izvršenja zločina te njegove posljedice, sudija je rekao kako smatra da je izrečena kazna od sedam godina zatvora srazmjerna težini učinjenog djela.

“Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti, i to da je optuženi u potpunosti priznao krivicu i izrazio iskreno kajanje te da je u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 22 godine”, rekao je Jukić.

Kako je napomenuo sudija, raspon kazne za zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu SFRJ, po kojem je donesena presuda, jeste od pet do 15 godina.

U kaznu zatvora Lipovcu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od maja 2014. godine, kada je uhapšen u Holandiji. Bosni i Hercegovini je izručen u novembru 2015. godine.

Presudom Suda BiH, svi oštećeni sa imovinskopravnim zahtjevima su upućeni na parnicu.

Povezani članci

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English