Bez saznanja o događaju u Karačićima

9. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice 1992. godine, svjedok Odbrane je izjavio kako u ratu nije čuo da se bilo šta dešavalo u selu Karačići.

This post is also available in: English

Svjedok Nenad Hršum je kazao da je tokom rata živio u selu Draguljevići (općina Rogatica), te da je bio vojno angažovan na čuvanju seoskih straža.

Njegova jedinica je, kako je rekao, pripadala Sočićkoj četi Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koja je pokrivala mjesnu zajednicu Stjenice (općina Rogatica). Naveo je da je zapovjednik čete na samom početku bio Boban Ježić, a kasnije Radomir Marković.

Hršum je rekao kako njemu nije poznato da su pripadnici Sočićke čete išli na druga mjesta, van mjesne zajednice.

“Selo Karačići ne pripadaju mjesnoj zajednici Stjenice, nije na području koje je pokrivala Sočićka četa. (…) Ja sam za događaj u selu Karačići čuo, vidio na teletekstu kada su ova osmorica Sočićke čete uhapšena. Ja nijednu informaciju ne znam niti mi je poznato da se nešto dešavalo u tom selu”, izjavio je Hršum, svjedočeći u korist drugooptuženog Mileta Kušića.

On je također rekao da poznaje optuženog Kušića, a da ga u toku rata nije viđao, jer je njegovo selo udaljeno oko sat vremena.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Tužilaštva te Sudskog vijeća, svjedok je kazao da je tokom rata sve vrijeme bio u selu, te da nije bio sa pripadnicima čete.

“Kušić ne znam gdje je bio angažovan. Pretpostavljam, ako je živio tu, da je bio u Sočićkoj četi. Ja kada sam 1994. godine napustio tu teritoriju, Mileta nisam vidio da je otišao s nama na goraždansko ratište. On je iz sela Jarovići”, posvjedočio je Hršum.

Mile Kušić je optužen zajedno s Radomirom Markovićem, Draganom Božovićem, Sašom Perkovićem, Radomirom Gluhovićem, Perom Radovićem te Ilijom i Milošem Vukašinovićem, da su, u okviru širokog i sistematičnog napada, u periodu od aprila do septembra 1992. učestvovali u napadu i ubistvima počinjenim nad nesrpskim civilnim stanovništvom.

Oni su optuženi da su, s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići pretresali kuće i pljačkali.

Prema optužnici, u jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, potom ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a zatim prouzrokovali požar, u kojem su tijela spaljena.

Kako se navodi, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje će se nastaviti 23. februara.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English