Angažovan na punktovima

9. Februara 2016.00:00
Prvi svjedoci Sjedalije Ćovića izjavili su da su 1992. godine viđali optuženog na punktovima na području Srebrenika, na kojima je obavljana kontrola lica i vozila.

This post is also available in: English

Bahrudin Ćidić, koji je bio u rezervnom sastavu policije, rekao je da je bio na dva punkta u smjenama sa Ćovićem, koji je bio vojni policajac.

“Mi, civilni policajci, bili smo zaduženi da pregledamo civile, a vojni policajci su bili za vojna lica… Bilo je nas četiri do šest, i po dva vojna”, kazao je Ćidić na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika.

On je dodao da je optuženi Faruk Smajlović obilazio vojnu policiju na punktovima.

Svjedok Mirzet Omerović takođe je potvrdio da je Ćovića kao vojnog policajca viđao na više punktova.

Odgovarajući na pitanja Tužilaštva, svjedoci Ćidić i Omerović se nisu mogli sjetiti imena ili nadimaka drugih vojnih policajaca koji su bili na punktovima.

Ćović i Smajlović su sa Ekremom Ibračevićem optuženi za nezakonito zatvaranje i mučenje civila srpske nacionalnosti u Rapatnici i Lukama u periodu od juna do avgusta 1992. godine.

U optužnici se navodi da su Ćović i Smajlović bivši pripadnici Vojne policije, a Ibračević načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku.

Na poziv Ćovićeve Odbrane svjedočio je i Samir Begunić, koji je bio aktivni policajac u stanici u selu Podorašje.

Begunić je ispričao kako je 17. juna 1992. godine organizovana predaja oružja u selu Jasenice, naseljenom srpskim stanovništvom.

“Kod škole je bila predaja. Oni su izvršili predaju. Samo po spisku je bilo 155 komada cijevi, više od 55.000 metaka, sedam granata za top, dva sanduka ručnih bombi”, naveo je Begunić.

On je dodao da je od jedne osobe saznao da grupa od oko 40 mještana nije predala oružje i da su “kod Stokanove kuće” te da bi moglo doći do presretanja, do kojeg, kako je kazao, nije došlo.

Dan nakon predaje oružja, rekao je Begunić, počela su ratna dejstva i smirila su se nakon nekoliko dana.
Prema njegovom iskazu, Srbi se vjerovatno nisu osjećali sigurno i pokušavali su da pređu liniju, a mnogi su i zarobljeni.

Svjedok je naveo da je čuo da je određeni broj ljudi iz Stokanove grupe zarobljen na Majevici i da su prebačeni u vojni pritvor u Rapatnici.

U Lukama je bila stanica civilne policije, kazao je on, i Vojna policija nije imala pristup tom objektu.

Suđenje se nastavlja 16. februara.

Marija Taušan


This post is also available in: English