Pod komandom Miroslava Duke

8. Februara 2016.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Bileći, svjedoci Odbrane ispričali su da su sa optuženim Miroslavom Dukom bili na ratištu 1992. godine.

“Poznajem ga iz djetinjstva. Poznavao sam ga i za vrijeme rata kao mog saborca, komandira”, kazao je Vojislav Šakotić, nekadašnji pripadnik rezervnog sastava policije.

Šakotić je naveo da je oko 23. maja 1992. otišao na mostarsko ratište, gdje je bio pod komandom Duke. Ostali su oko mjesec dana.

“Rijetko je ko išao za tih mjesec dana, ja sam jednom otišao kući. Znam da on (Duka) nije nikada išao, mislim da nije nikada išao”, rekao je svjedok.

Odgovarajući na pitanje Minke Kreho, predsjedavajuće Sudskog vijeća, da li je Duka za jedan dan mogao otići do Mjesne zajednice Divin, gdje je svjedok bio rezervni policajac do odlaska na ratište, Šakotić je kazao da “normalno da je mogao”.

Svjedok Šakotić je naveo da su pod komandom Miroslava Duke bila 32 ili 33 čovjeka, te da su nakon pucanja linije na mostarskom ratištu ponovo poslati na prostor Žegulje.

Šakotić je istaknuo da je on na tamo ostao do maja 1996. godine, te da je Duku viđao na Žegulji, tačnije na području Ravnica, i da je Duka rijetko išao kući, gotovo nikako.

Ovaj svjedok je optuženog opisao kao hrabrog borca i velikog komandira.

“Njegovi saborci su ga dosta poštovali i cijenili”, kazao je svjedok Šakotić.

Osim Duke, za zločine počinjene u Bileći optuženi su Goran Vujović i Željko Ilić. Tužilaštvo BiH ih tereti za zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Bileći.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Dukin svjedok Dragan Radovanović također je ispričao da je kao rezervni policajac bio na ratištu na Žegulji, odakle je sa jedinicom poslat na mostarsko ratište, a nakon mjesec dana vraćen na Žegulju.

Radovanović je kazao da je njegova jedinica sa oko 30 ljudi bila pod komandom Miroslava Duke i da ga je viđao svaki dan.

Svjedok Goran Savović je rekao da je sve vrijeme rata živio u Bileći sa “majkom i bratom bošnjačke nacionalnosti”.

“Nisam neki osjećao pritisak”, kazao je on, odgovarajući na pitanje Odbrane zašto nije napustio Bileću.

Savović je rekao da je krajem juna 1992. godine bio angažovan na ratištu u Žeguljama kao vojnik, te da nije bio pod komandom Duke.

On je istaknuo da nije išao na mostarsko ratište jer mu je majka bila bolesna, te da ga je Duka pustio da ne ide tamo.

Suđenje se nastavlja 15. februara.

Albina Sorguč