Svjedoci nisu čuli za ubistva

5. Februara 2016.00:00
Na suđenju za ratne zločine počinjene na području Čajniča, prvi svjedoci Obrane kazali su kako nikada nisu čuli da se optuženi Jovanovići dovode u vezu sa zločinima u selu Medoševići.

This post is also available in: English

Svjedok Obrane Smail Pirija rekao je da optužene poznaje od djetinjstva te da su i nakon rata ostali u dobrim odnosima. Dodao je kako Marjan Jovanović obrađuje njegovo imanje, s kojeg je Pirija u junu 1992. godine izbjegao u Goražde, te da mu je pomogao organizirati sahranu kada mu je umro brat.

“Ima Bošnjaka koji su ljuti na mene, najradije bi me ubili jer sam dobar s njima. Ali ja Jovanoviće poznajem cijeli život, nikad nisam čuo ništa loše o njima. Ni tokom ni nakon rata. Družimo se i danas, ali o prošlosti ne pričamo, to je za nas završena stvar”, izjavio je Pirija.

Marjana, Milosava i Slavka Jovanovića Tužilaštvo BiH tereti za ubistvo pet civila bošnjačke nacionalnosti u selu Medoševići počinjeno u junu 1992. godine. Prema optužnici, oni su dva civila ubili iz vatrenog oružja, a jednog udarcima u grudni koš. Optuženi su potom usmrtili djecu tako što su ih zaključali u kuću, koju su zatim zapalili.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optuženi i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili ženu staru 86 godina, a potom zapalili kuću.

Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Pirija je kazao kako ne zna kakva je bila sudbina članova porodice Medošević i starice Ajše Popović, ali da zna ko je ispred porodične kuće odveo Izeta Piriju.

“Svašta se pričalo o odvođenjima. Ali ja sam bio tu i vidio sam. To nisu bili Jovanovići. Mog amidžića su odveli Veljo Tadić, Rade Tupeša i još jedan vojnik, za kojeg su rekli da je bio iz Pljevalja”, objasnio je svjedok.

Obrana je ispitivanjem svjedoka Vukašina Radovića pokušala saznati da li su u Čajniču i okolini bile prisutne paravojne formacije. Radović je rekao da ih je viđao u krugu firme u kojoj je radio sa Stevom Jovanovićem te da su se mještani žalili na njih.

“Motali su se po selima, išli su pljačkati kuće, neke su kuće i zapalili. Mi smo tražili da ih se odstrani iz našeg mjesta jer su na nas bacali ljagu”, izjavio je Radović.

On je kazao da sumnja da su Jovanovići počinili zločin za koji su optuženi.

“Poznavajući njih, ne vjerujem da su ubijali. Nisam nikada čuo nekoga da priča da su ubijali”, zaključio je svjedok.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. februar.

Nedim Hasić


This post is also available in: English